Har ikke tid til å være bonde i år – måtte be naboen om hjelp

Norske bønder leverer historisk mye korn til møllene, men for første gang kommer det ingenting fra Trygve Slagsvold Vedum. Finansministerjobben ble for travel.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) besøkte denne uken Felleskjøpets kornmottak på Kløfta, men i år hadde han for første gang ikke med seg eget korn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) besøkte denne uken Felleskjøpets kornmottak på Kløfta, men i år hadde han for første gang ikke med seg eget korn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB. Vis mer
Publisert

– Det er første gang i mitt liv jeg ikke har vært og levert korn til mølla. Det har jeg gjort siden jeg var fire år, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

I en årrekke har Vedum kombinert politikerjobben med bondegjerningen, også da han var landbruksminister i 2012–2013.

Riktignok har Sp-lederen leid bort mesteparten av jorden sin de siste årene, men han har alltid stått for en del produksjon selv. I år gikk det ikke lenger.

Vedum drømmer fortsatt om traktorer han kan kjøpe seg, men det blir trolig først når finansministerjobben er over. Her kikker han på diverse John Deere-modeller på Felleskjøpets butikk på Kløfta. Selv har Vedum en Fendt-traktor på gården. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Vedum drømmer fortsatt om traktorer han kan kjøpe seg, men det blir trolig først når finansministerjobben er over. Her kikker han på diverse John Deere-modeller på Felleskjøpets butikk på Kløfta. Selv har Vedum en Fendt-traktor på gården. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

–Jeg skjønte midt i februar at tiden til å så korn i år var borte. Med opptakten til Ukraina-krigen gikk det bare ikke rundt, sier Vedum.

– Så alt er forpaktet bort?

– Det er et nederlag å si ja til det, men svaret er ja.

Travelt

Det har vært spesielt mye å gjøre i Finansdepartementet i år. Stigende priser, uro i markedene, diskusjoner om strømstøtte og ikke minst arbeidet med regjeringens første statsbudsjett har tatt mye tid.

Heldigvis kunne en nabo steppe inn og avlaste.

– Det er en i nabolaget som leier jord av meg, forklarer Vedum.

Vedum fotografert i kornåkeren på gården sin i Ilseng i Stange kommune i forbindelse med Senterpartiets valgkampåpning i fjor. Foto: Javad Parsa / NTB
Vedum fotografert i kornåkeren på gården sin i Ilseng i Stange kommune i forbindelse med Senterpartiets valgkampåpning i fjor. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Og mens Vedum har konsentrert seg om Norges statsfinanser, har norske bønder dyrket historisk høye nivåer med korn i år. Ferske prognoser viser at produksjonen i Norge ligger 14 prosent høyere enn snittet de siste fem årene.

– Det er bonde jeg er

På jordene Vedum eier, har det også blitt dyrket korn.

– I år er det korn, gulrøtter og litt gress. Det er en sånn tradisjonell Østlands-gård som har miks av korn og grønnsaker, sier han, og beskriver årets avling som god.

Vedum avviser imidlertid at han nå kun er finansminister og ikke lenger bonde. Han lover å være tilbake på traktoren for fullt en gang i framtiden, men kanskje ikke allerede neste år.

– Vi får se hvordan verden utvikler seg. Det er bonde jeg er, men akkurat i år har jeg sjeldent få timer på traktoren, sier han.

(©NTB)

Mer om