Havanna-syndromet:

Har ikke funnet klar årsak til «mystisk sykdom»

Et ekspertpanel av etterretningsfolk har ikke funnet noen klar årsak til hjerneskadene som noen diplomater har meldt om, det såkalte Havanna-syndromet.

Årsaken til det mystiske syndromet som har rammet en rekke amerikanske diplomater utenfor den ambassaden i Havanna, er fortsatt ikke avklart. Foto: NTB scanpix / AP Desmond Boylan
Årsaken til det mystiske syndromet som har rammet en rekke amerikanske diplomater utenfor den ambassaden i Havanna, er fortsatt ikke avklart. Foto: NTB scanpix / AP Desmond Boylan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

CIA opplyste i forrige uke at de anser det for lite sannsynlig at Russland eller andre land har iverksatt en kampanje for å skade amerikansk personell med innretninger som sender ut energibølger.

Leger og eksperter har knyttet de fleste av tilfellene som er registrert, til andre årsaker, men det er fortsatt noen få tilfeller som ekspertene mener kan ha sin årsak i overlagt brukt av energibølger eller ultralyd.

Psykologiske faktorer kan ikke alene forklare disse tilfellene, men ekspertene sier bruk av elektromagnetisk energi eller ultralyd på nært hold kan være en troverdig forklaring. De har imidlertid ikke identifisert noen konkret innretning som kunne vært brukt.

Havanna-syndromet oppsto som fenomen da flere tilfeller av uforklarlig hjerneskade ble meldt fra USAs ambassade i Havanna på Cuba. Senere er det meldt om tilfeller både i Washington og andre steder i verden.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer