Har gjort utrolig galakse­funn: - Et freakshow

Astronomer har ved hjelp av Webb-teleskopet funnet det som ser ut til å være seks store galakser som er like gamle som vår egen, men langt mer kompakte.

Dette sammensatte bildet fra Nasa og Esa viser de seks galaksene, slik de så ut 500–800 millioner år etter Big Bang. Bildet nederst til venstre kan inneholde like mange stjerner som Melkeveien gjør i dag, men de er mye mer tettpakket. Foto: Nasa / AP / NTB
Dette sammensatte bildet fra Nasa og Esa viser de seks galaksene, slik de så ut 500–800 millioner år etter Big Bang. Bildet nederst til venstre kan inneholde like mange stjerner som Melkeveien gjør i dag, men de er mye mer tettpakket. Foto: Nasa / AP / NTB Vis mer
Publisert

Galaksene kan dateres til 300 millioner år etter universets begynnelse for 13,8 milliarder år siden. På den tiden hadde universet omtrent 3 prosent av dagens størrelse. Funnet ble kunngjort i tidsskriftet Nature onsdag.

Astrofysiker Ivo Labbe ved Swinburne University of Technology i Australia og hans team står bak oppdagelsen. Han ventet å fine små baby-galakser, men fant noe helt annet.

De seks galaksene ser ut til å ha en masse som er på størrelse med Melkeveien, men 30 ganger mer tettpakket.

– Mens mesteparten av galaksene i denne æraen fortsatt er små og gradvis vokser over tid, er det noen få monstre som når modenhet i hurtigtakt. Hvorfor dette skjer eller hvordan dette fungerer, er ukjent, uttaler Labbe.

– Hvis Melkeveien var en gjennomsnittlig voksen med normal størrelse, la oss si 175 centimeter og med en vekt på 70 kilo, ville disse ett år gamle babyene ha veid det samme, men målt bare 7 centimeter. Det tidlige universet er et freakshow, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer