Har de kjørt rekrutterings­prosesser i fylla?

KOMMENTAR: Du løser ikke problemer ved å sparke topplederen.

Med mindre de relevante rekrutteringsorganer har truffet beslutninger i fylla, så er det noe som er riv ruskende galt, skriver hodejeger Lars Esholdt. Foto: Privat
Med mindre de relevante rekrutteringsorganer har truffet beslutninger i fylla, så er det noe som er riv ruskende galt, skriver hodejeger Lars Esholdt. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Thomas Borgen måtte slutte som konsernsjef i Danske Bank etter at han i årtier hadde kvalifisert seg til stillingen. Thomas Borgen var i perioden 2000 til 2009 administrerende direktør for Fokus Bank / Danske Bank.

Lars Findsen kan skilte med en enestående karriere fra det danske justisdepartementet og ble i 2002 sjef for politiets etterretningstjeneste i Danmark. Han ble i 2015 utnevnt til sjef for forsvarets etterretningstjeneste, FE, i Danmark. I 2022 ble Findsen tiltalt etter straffeloven for å ha lekket statshemmeligheter.

Disse to lederne var gjennomtestede i årevis innenfor deres respektive organisasjoner og kvalifiserte seg løpende på enestående vis for å til slutt nå toppen i et karriereutviklingsforløp.

Det er et systematisk kjennetegn at ledere blir kastet under bussen når organisasjoner presses og mange har den oppfatning at risikoen for å få fyken er innbakt i lønna til sjefen. Det er rett og slett en quick fix å kaste lederen over bord når de tilsynelatende er kommet i unåde.

Dette reiser noen alvorlige spørsmål.

Er rekrutteringsrutinene disse lederne har deltatt i sin kvalifiseringsreise helt verdiløse? I så fall er det jo umulig å forholde seg til utnevnelser i det hele tatt, og disse mangler i så fall legitimitet og bør ikke tillegges verdi.

Ligger forklaringen i en svinete oppførsel fra styrenes side? Tjener sparkingen av en toppsjef bare hensynet til pressen, befolkningen og stakeholders for å signalisere at ro og orden er gjenopprettet?

Sistnevnte har i så fall rot i en logisk feilslutning som kan tilbakeføres til Aristoteles, en såkalt syllogisme. En syllogisme er en konklusjon i en logisk følge av premisser. «Makt korrumperer. Lars Findsen har makt. Ergo er Lars Findsen korrupt».

Vi omgir oss i sterkere og sterkere grad med grove og fordummende generaliseringer, og dekningen av krigen i Ukraina har også budt på et fyrverkeri av dette.

En fri presse og dyktige, kompetente journalister er blant dem som kan føres oss bort fra nedverdigende og induktive tilstander. Men da kreves det at vi som lesere setter pris på god journalistikk og vil betale for den.

Lars Findsen er med all sannsynlighet ikke landsforræder og Danske Bank ble ikke grunnleggende en bedre bank uten Thomas Borgen. Politiets etterretningstjeneste, Forsvarets etterretningstjeneste og Danske Bank er vel ikke så store amatører at de gjentatte ganger forfremmer udugelige individer og hyller dem på reisen oppover i systemet?

Med mindre de relevante rekrutteringsorganer har truffet beslutninger i fylla, så er det noe som er riv ruskende galt.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer