Hammerfest har innført 2-metersregel – sykehuset går for halv maskin

Fem nye helsearbeidere er registrert koronasmittet i Hammerfest kommune. Kommunen har innført 2-metersregel, og sykehuset har redusert kapasitet.

Arkivbilde av Hammerfest sykehus, der ti ansatte er smittet. OBS fotokredit Foto: Finnmarkssykehuset / NTB
Arkivbilde av Hammerfest sykehus, der ti ansatte er smittet. OBS fotokredit Foto: Finnmarkssykehuset / NTB Vis mer
Publisert

2-metersregelen ble varslet av ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressekonferanse lørdag. Tolv personer i Hammerfest kommune har til nå fått påvist koronasmitte.

– Ti av dem er helsepersonell, én er innlagt, og én er servitør. Siden sist er 119 i karantene. 60 av dem i Finnmarkssykehuset og 59 ute i kommunen, sa Næss.

Marianne Sivertsen Næss er ordfører i Hammerfest kommune. Situasjonen er uavklart, sa hun på lørdagens pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB
Marianne Sivertsen Næss er ordfører i Hammerfest kommune. Situasjonen er uavklart, sa hun på lørdagens pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Næss opplyste at det ventes mange svar i løpet av helga, og kommunen forventer at flere tester positivt.

– Vi venter svar på prøvene i løpet av dagen i dag og helgen. Vi forventer at vi får flere positive svar, og det vil da bli vurdert hvilke ytterligere tiltak vi skal gjøre, sa hun.

Stanser besøk

– Vi velger å holde helseinstitusjonene våre stengt de neste 14 dagene til vi har bedre kontroll på situasjonen, opplyste Næss.

Hammerfest kommune presiserer overfor NTB at institusjonene kun vil være stengt for besøkende.

– Sykehjem og avlastning er stengt for besøkende. Kommunen har ikke hjemmel til å stenge private omsorgsboliger, men det anbefales at disse utviser forsiktighet slik situasjonen er nå, opplyser Simone Mauno Krystad på kommunens servicekontor.

Sykehuset har redusert kapasitet

Hammerfest sykehus får hjelp fra andre sykehus i Helse nord for å sikre drift og bemanning. Ti ansatte ved sykehuset er koronasmittet, og rundt 60 er i karantene. Sykehuset har redusert kapasiteten og utsatt alle planlagte operasjoner og behandlinger, med unntak av kreftbehandling.

De som trenger øyeblikkelig hjelp vil få det, og alle som får utsatt behandling, vil få beskjed om det. I tillegg skal flest mulig pasienter skrives ut eller flyttes til andre steder.

– Vi ønsker å ha færrest mulig på sykehuset, sier kommunikasjonssjef Eirik Palm ved Finnmarkssykehuset, som er glad for all hjelpen som er sendt til sykehuset fra andre steder i helseregionen.

Tometersregel

Smittesituasjonen gjør videre at kommunen har valgt å anbefale en 2-metersregel. Den nasjonale oppfordringen er 1 meter.

– Med 2 meter er det mindre sjanse for smitte, sa ordføreren.

I tillegg ber kommunen folk som har vært på tre ulike utesteder på bestemte dager om å være oppmerksomme på symptomer. Det har vært personer med kjent smitte på disse stedene 8. og 10. oktober, før de visste at de var smittet.

Skolene og barnehagene i Hammerfest vil fortsatt holde åpent som planlagt.

Kommunen holder ny pressekonferanse søndag klokka 14 om det ordføreren kaller en uavklart situasjon. Finnmarkssykehuset holder også pressekonferanse 18.30 samme dag om situasjonen ved Hammerfest sykehus.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer