Halvparten av unge kvinner sliter med hodepine eller migrene

Halvparten av kvinnene mellom 16 og 24 år sier de har plager med hodepine eller migrene. Det er en økning på hele 20 prosentpoeng siden 2002.

Halvparten av kvinnene mellom 16 og 24 år sier de har plager med hodepine eller migrene, viser en rapport fra Statistisk sentralbyrå. Illustrasjonsfoto: Wilma Nora Dorthellinger Nygaard / NTB
Halvparten av kvinnene mellom 16 og 24 år sier de har plager med hodepine eller migrene, viser en rapport fra Statistisk sentralbyrå. Illustrasjonsfoto: Wilma Nora Dorthellinger Nygaard / NTB Vis mer
Publisert

Hele 31 prosent i den samme aldersgruppen sier de er plaget med smerter i kroppen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tallene kommer fram i den nye rapporten «Kvinners liv og helse siste 20 år» som SSB har utarbeidet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Målingene er tatt i løpet av en måleperiode på tre måneder i 2019.

Unge kvinner i dag har litt dårligere helse sammenlignet med jevnaldrende kvinner for rundt 20 år siden. Mens 90 prosent av kvinner i alderen 16–24 år oppga å ha god helse i 2002, var andelen 87 prosent i 2019, ifølge SSB.

– Selv om de fleste mener at de har god helse, er det mange kvinner som likevel oppgir at de plages av symptomer som magesmerte, hodepine, søvnvansker og andre smerter i kroppen, sier seniorrådgiver Elin Skretting Lunde.

Rapporten viser også at 26 prosent blant de unge kvinnene oppga å ha søvnvansker i 2019, mens 23 prosent hadde betydelige psykiske plager.

– En del av plagene for unge kvinner handler trolig om skolerelatert stress, krav og press knyttet til kropp og utseende. Omfanget og økningen i plagene må også sees i sammenheng med at stadig flere unge sliter med psykisk plager, sier Skretting Lunde.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer