Danske myndigheter:

Halvparten av gassen i rørledninger har lekket ut

Over halvparten av gassen som var i de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen, har nå lekket ut, ifølge Energistyrelsen i Danmark.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sa tirsdag at lekkasjene fra Nord Strøm-ledningene ikke er uhell men en villet handling. Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix / AFP)
Danmarks statsminister Mette Frederiksen sa tirsdag at lekkasjene fra Nord Strøm-ledningene ikke er uhell men en villet handling. Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix / AFP) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Status er at langt over halvparten av gassen har lekket ut av rørledningene, fordi trykket var størst i begynnelsen, opplyste Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw på en pressekonferanse i København onsdag ettermiddag.

– Vi forventer at resten av gassen vil lekke ut innen søndag, la han til.

Ikke i drift

Ingen av de to rørledningene, som russiske Gazprom er hovedeier av, var i drift da lekkasjene oppsto, men rørene var fulle av stillestående gass under trykk.

Nord Stream 2 var ferdig høsten 2021, men ble aldri tatt i bruk som følge av Russlands trusler mot Ukraina og invasjon av landet i februar.

Denne rørledningen skal ha inneholdt rundt 300 millioner kubikkmeter stillestående gass.

Klimautslipp

Fra russisk side var også transporten av gass via Nord Stream 1 stanset helt opp, angivelig som følge av vedlikeholdsarbeid.

Det er ikke kjent hvor mye stillestående gass som befant seg i denne rørledningen da lekkasjen oppsto.

Ifølge Böttzauw tilsvarer gassen som har lekket ut, 32 prosent av Danmarks samlede klimabelastning i løpet av ett år.

I verste fall tilsvarer gassen fra de to rørledningene rundt 14,6 millioner tonn CO2-ekvivalenter, ifølge Energistyrelsen.

Eksplosjoner

Hva som forårsaket lekkasjene på de to rørledningene, som har en diameter på halvannen meter, har 12 cm tykke vegger av stål og er dekket av betong, vet foreløpig ingen.

Både danske, svenske og norske seismologer registrerte kraftige eksplosjoner på samme tidspunkt som lekkasjene oppsto, og myndighetene i de tre landene har konkludert at det trolig var snakk om sabotasje.

Danmark har hevet beredskapsnivået innen energisektoren, men ønsker ikke konkret å opplyse hva dette innebærer.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer