Nyhetsbrev fra Sol-redaktøren

Hadia Tajik kan gå inn i sine siste dager som nestleder i Ap

KOMMENTAR: Hun gikk av som minister, men vil fortsette som Ap-topp. Det ligger an til mer bråk.

Hadia Tajik beklaget og gikk av som minister. Vi vet ikke hva hun egentlig beklager, og tror det blir mer bråk. Foto: NTB
Hadia Tajik beklaget og gikk av som minister. Vi vet ikke hva hun egentlig beklager, og tror det blir mer bråk. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Arbeiderpartiets Hadia Tajik har kjempet mot mediene og kjempet for å bli trodd – og ha rett – i sakene om sin bruk av pendlerboliger. Hun har ikke akkurat fremstått som verken angrende synder eller noen kommende landsmoder i den håndteringen de siste ukene. Først gikk hun til angrep på budbringerne og ropte om presseskandale. Deretter har innrømmelsene kommet litt og litt. Men aldri helt skikkelig. Når hun i dag velger å gå av som arbeids- og inkluderingsminister, så klarer hun fremdeles ikke å svare konkret på hva hun ønsker å beklage.

Målet synes å være å gå av som minster uten å knuse sin videre politiske karriere.

Det har vært vanskelig å forstå hva som er viktigst for henne i denne saken. Er det å vinne saken og være den som har rett, eller er det å fortsette som nestleder i landets største parti, med utsikter for å rykke helt til topps?

Neste uke er det møte i Stortingets konstitusjons- og kontrollkomite, hvor alt fra Rødt til Frp står i kø med sine lister over kritiske spørsmål til den avgåtte NAV-ministeren, og det ligger an til et skikkelig rabalder. Det blir spennende å se om kritikken opprettholdes med full tyngde nå.

Alle saker, inkludert denne, har kommet helt i skyggen av krigen i Ukraina. Det er lett å tenke at saken så liten og uviktig at den knapt fortjener spalteplass akkurat nå. Samtidig er det motsatt: Tilliten vanlige borgere har til våre folkevalgte er ekstremt viktig. Tajiks sak går inn i en rekke saker som bekrefter opplevelsen av at velgerne ikke kan stole på politikerne, og at det er helt forskjellige regler for folkevalgte og på vanlige folk. Det er en farlig vei.

Hvordan skal vi tilpasse oss klimaet som kommer?

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

En annen viktig nyhetssak nesten ingen fikk med seg denne uka: FNs klimapanel leverte andre del av rapporten de «startet på» i fjor sommer. Klimaendringene kommer til å treffe oss hardere og raskere enn først antatt. En hel verden må både endre seg og tilpasse seg den nye virkeligheten. I Norge må vi forvente mer flom, ras og ødeleggelse.

Norges dårligst betalte jobber

Foto: Tormod Ytrehus / Frifagbevegelse.no
Foto: Tormod Ytrehus / Frifagbevegelse.no Vis mer

Steinar Hammer er resepsjonist. Han er glad i jobben sin, men er blant dem som tjener dårligst i Norge. Frifagbevegelse har laget en oversikt over de 25 yrkene med lavest lønn.

Skifest uten russere

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Denne uken har en hel idrettsverden gitt klar beskjed om å holde russiske utøvere utenfor konkurranser. Unntaket var Det internasjonale skiforbundet, FIS, som inntil tirsdag mente at russerne skulle delta i både skisprinten i Drammen og i løpene i Holmenkollen denne uka. Det gikk så langt at det norske Skiforbundet trosset avgjørelsen.

Tirsdag kom FIS til fornuft, og dermed blir det forhåpentligvis folkefest i både Drammen sentrum og Holmenkollen.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Krigen i Ukraina - gode saker som gjør det lettere å forstå det som skjer nå:

Masseflukt fra Ukraina

Sanksjonene treffer Russland knallhardt

Slik driver Putin sin propagandakrig

Nordmenn vil dra til Ukraina som soldater

Følg utviklingen på forsiden av Sol!

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer