Haaland i tøft selskap før Gullballen-kåring

Erling Braut Haaland må trolig se at Gullballen deles ut til Lionel Messi, Robert Lewandowski eller Karim Benzema mandag kveld.

Erling Braut Haaland var tilbake fra skade i helgen og scoret umiddelbart. Foto: Swen Pförtner / DPA via AP / NTB
Erling Braut Haaland var tilbake fra skade i helgen og scoret umiddelbart. Foto: Swen Pförtner / DPA via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blant de aller fleste bookmakerne er Lionel Messi favoritten. Det har han vært helt siden nominasjonen, og etter seieren i Copa America med Argentina har det meste pekt mot Paris Saint-Germain-spilleren til fordel for de 29 andre nominerte. Det vil i så fall bli sjuende gang Messi får tittelen.

Fotballekspert Lars Tjærnås har stemt på vegne av norske medier. Dette er hans prioriterte liste:

1. Robert Lewandowski

2. Lionel Messi

3. N’Golo Kante

4. Karim Benzema

5. Erling Braut Haaland

Tjærnås sier til Aftenposten at Lewandowski hadde fortjent å vinne i fjor, men da ble den ikke delt ut på grunn av koronapandemien. Han understreker også at det ikke er derfor han har polakken på toppen av sin liste.

– Lewandowskis prestasjoner i 2021 står fjellstøtt for seg selv. Toppscorer i Champions League, han er blitt tidenes toppscorer i Bundesliga, er enormt stabil på et veldig høyt nivå, og i tillegg er han så mye mer enn en målscorer, forklarer Tjærnås.

Godt år

Haaland har hatt et svært godt år med Borussia Dortmund og Norge. Sist sesong ble superspissen fra Jæren toppscorer i Champions League. Tidligere i høst ble han kronet til turneringens beste angriper med sine ti mål på åtte kamper i 2020/21.

Haaland er den tredje nordmannen til å bli nominert til herrenes Ballon d'Or. Rune Bratseth kom med i 1992 og 1993, mens Bent Skammelsrud slapp til i 1997.

Siden 2008 har det kun skjedd én gang at vinneren ikke har vært Messi eller Ronaldo. For tre år siden ble prisen tildelt Kroatias midtbanestjerne Luka Modric.

Siden 1956

Ballon d'Or, populært kalt Gullballen på norsk, deles ut av France Football og ble første gang utdelt på herresiden i 1956. Fra 2018 ble prisen også tildelt verdens beste kvinnelige fotballspiller, og da vant norske Ada Hegerberg den.

Utdelingen starter klokken 19 mandag kveld.

(©NTB)

Mer om