Gutt (14) ringte på og stakk av - utsatt for grov kroppskrenkelse da han ble lagt i bakken

Høyesterett slår i en fersk kjennelse fast at en 14 år gammel gutt ble utsatt for grov kroppskrenkelse da en mann la ham i bakken etter såkalt «ringepigg».

En ny dom fra Høyesterett bidrar til å klargjøre grensen for når en kroppskrenkelse er grov og hva som er riktig straffenivå for slike lovbrudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB
En ny dom fra Høyesterett bidrar til å klargjøre grensen for når en kroppskrenkelse er grov og hva som er riktig straffenivå for slike lovbrudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Sammen med en vennegjeng hadde 14-åringen ved gjentatte anledninger ringet på hos en familie i et boligstrøk for deretter å stikke av. En vinterkveld fikk faren i familien nok og løp etter guttene oppover en isdekket sti.

Da han tok igjen en av guttene, hoppet han fram og la gutten i bakken. Gutten fikk som følge av dette en hjernerystelse som utviklet seg til kroniske skader – såkalt post-commotio syndrom. På norsk kalt kronisk hjernerystelse.

– Høyesterett kom til at kroppskrenkelsen var grov. Den alvorlige skaden gutten fikk som følge av voldsbruken, talte med tyngde for å anse krenkelsen som grov. Det hadde mindre vekt at skadefølgenes omfang var «noe upåregnelige», heter det i dommen.

– Vennegjengens forutgående oppførsel hadde vært plagsom og kritikkverdig, men det kunne ikke forsvare at en voksen person reagerte slik domfelte gjorde. Høyesterett la også noe vekt på det ulike styrkeforholdet mellom domfelte, en voksen mann med bakgrunn fra blant annet kampsport, og den 14 år gamle gutten, skriver de videre.

Mannen ble dømt til 45 dagers fengsel. Straffen ble noe redusert som følge av noe liggetid i saken.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer