Gullfunn med metalldetektor ga 200.000 kroner i finnerlønn fra Riksantikvaren

Riksantikvaren gir 200.000 kroner i finnerlønn etter et gullfunn gjort med metalldetektor i Skaun kommune i Trøndelag.

Riksantikvaren utbetaler 200.000 kroner i finnerlønn i forbindelse med et funn gjort med metalldetektor i Skaun kommune i Trøndelag. Foto: NTNU Vitenskapsmuseet / NTB
Riksantikvaren utbetaler 200.000 kroner i finnerlønn i forbindelse med et funn gjort med metalldetektor i Skaun kommune i Trøndelag. Foto: NTNU Vitenskapsmuseet / NTB Vis mer
Publisert

Det var i 2016 at en metalldetektor i Skaun gjorde utslag på et funn som virkelig gir avkastning.

Da ble det funnet en hamret, spiralformet ring med flere ringer hektet på disse. Vekten var til sammen 392,2 gram, og funnet kan dateres til jernalderen, opplyser Riksantikvaren.

Dette er et av de største gullfunnene som er gjort av en privatperson i moderne tid. Nå utbetaler Riksantikvaren en finnerlønn på 200.000 kroner, noe som er den høyeste utbetalingen av finnerlønn som Riksantikvaren har utbetalt til en privatperson i nyere tid.

Gjennomsnittssummen for Riksantikvarens utbetalinger ligger på 1.500 kroner.

– Dette er et eksepsjonelt funn. Selv om betalingsgull fra jernalderen ikke kan regnes som sjelden, er funnet likevel oppsiktsvekkende på grunn av størrelsen, sier seniorrådgiver ved Riksantikvaren, Lars Reinholt Aas.

Funnet deles likt mellom finner og grunneier, opplyser Riksantikvaren.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer