Guldvog klokkeklar om høstferien: - Reis på fjellet eller hytta med god samvittighet

I vår ble det innført hytteforbud. Før høstferien er tilnærmingen helt motsatt. Myndighetene og helsedirektør Bjørn Guldvog oppfordrer til fjell- og hytteturer.

Helsedirektør Bjørn Guldvog forsikret om at ikke høstferien er i fare. Foto: Heiko Junge / NTB
Helsedirektør Bjørn Guldvog forsikret om at ikke høstferien er i fare. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Neste uke er det høstferie i Agder, Viken og Oslo, og uka etter er det resten av landet sin tur.

– For de av dere som har tenkt å dra på tur i Norge, er det helt i orden – reis på fjellet eller hytta med god samvittighet, sa helsedirektøren på regjeringens koronapressekonferanse onsdag ettermiddag.

– For dere som er hjemme mens skolen er stengt, er det fortsatt rom for å finne hyggelige ting der ikke mange mennesker samles på samme sted, sa han videre.

Guldvog trakk fram at kommunene nå har bedre systemer for testing og smittesporing, og at antallet koronapasienter i sykehusene fortsatt er lavt.

– Hytteforbudet i påsken, som vi alle husker, var ikke begrunnet i smittevernhensyn, men av hensyn til helseberedskapen i små hyttekommuner, minnet han om.

Guldvog pekte videre på at han tror høstferien kan bidra til å redusere kontakthyppigheten mellom folk fordi de ikke er på jobb eller skole.

Ber kommunene kjøpe smittevernutstyr

På koronapressekonferansen informerte også regjeringen om at de har sendt et brev til kommunene hvor de ber om at de planlegger hva de trenger av smittevernutstyr, og at de bestiller nok til at det rekker første halvår 2021.

I mars opprettet regjeringen en felles innkjøpsordning for smittevernutstyr. Ordningen som Helsedirektoratet, Helse sør-øst og Sykehusinnkjøp fikk raskt på plass, har fungert godt, påpekte helseminister Bent Høie (H), men ved nyttår er det slutt.

– Ved nyttår vender vi tilbake til normale rutiner, hvor sykehusene og kommunene står for innkjøp av smittevernutstyr, sa han.

For å sikre at helsetjenestene har utstyret de trenger i en kritisk situasjon, forsterkes det nasjonale reservelageret og gjøres om til å bli et nasjonalt beredskapslager. Lageret skal inneholde utstyr for seks måneders forbruk i kommunene og i sykehusene.

– Annerledesland

Helseministeren gjentok også at regjeringens mål er å fortsette gjenåpningen av det norske samfunnet så fort smittesituasjonen gjør det mulig.

Han minnet om smittevernrådene og trakk fram at man i flere land har sett folk protestere mot smitteregler som de syns er for strenge. Videre omtalte han Norge som et «annerledesland», men sa at det ikke er noen garanti for at det vil vare.

– Vi er heldige i dette landet. Innbyggerne har høy tillit til hverandre og til myndighetene. Det gjør at de følger rådene og reglene som stopper smitten. Den høye tilliten gir oss superkrefter i kampen mot koronaviruset, sa han.

– Skal folk beholde denne tilliten, må de oppleve at grepene som blir tatt, er riktige og nødvendige, sa han videre.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer