Guldvog: – Skjønner at foreldre kan bli engstelige

Helsedirektøren sier han har forståelse for at foreldre blir engstelige når de hører estimatene over hvor mange barn som kan bli coronainnlagt.

– FHI har vurdert at det er mest sannsynlig at vi vil få mindre enn 500 innleggelser blant barn på grunn av covid-19 i løpet av vinteren, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Her sammen med helseminister Bent Høie. Foto: Torstein Bøe / NTB
– FHI har vurdert at det er mest sannsynlig at vi vil få mindre enn 500 innleggelser blant barn på grunn av covid-19 i løpet av vinteren, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Her sammen med helseminister Bent Høie. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag ble helsedirektør Bjørn Guldvog sitert i NRK på at flere tusen barn kan trenge koronatilsyn av spesialisthelsetjenesten i vinter.

Nå presiserer han at estimatet var beregnet med utgangspunktet i tall fra Danmark, men at det er langt mer sannsynlig at antallet koronainnlagte barn vil være under 500.

– FHI har vurdert at det er mest sannsynlig at vi vil få mindre enn 500 innleggelser blant barn på grunn av covid-19 i løpet av vinteren. Byrden på barnet og helsetjenesten er altså sammenlignbar med det vi er kjent med fra andre sykdommer slik situasjonen ser ut i dag, sier Guldvog.

Han sier han selv tar ansvar for at budskapet ble feil, og at han ikke ønsker å dele skyld eller ansvar med noen andre.

Forstår bekymringen

Han sammenligner med tall for andre virus som rammer barn hvert år, og understreker at Norge har en god spesialisthelsetjeneste.

– Vi har en spesialisthelsetjeneste som er godt drillet i å ta vare på syke barn og bidra til en normalsituasjon for disse igjen. Å bli sykehusinnlagt er en betryggelse når barn er syke. Jeg skjønner at man som forelder blir engstelig av å høre tallene, men vi har andre luftveissykdommer hvor barn blir innlagt hvert år, sier Guldvog på spørsmål fra NTB.

– Vi er vant med at opptil 2.000 barn innlegges hvert år med RS-virus, og at rundt 500 innlegges med influensa. Og så venter vi at koronaviruset vil etablere seg som et virus på side med disse, sier Guldvog.

Svært få innlagte hittil

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet understreker også at det er svært få små barn som er blitt innlagt på sykehus hittil i pandemien.

– De har kort liggetid, og liggetiden øker jo eldre man er. Samlet gjennom pandemien så langt er tolv barn i alderen ett til tolv år innlagt. Så det er svært lav risiko per barn som smittes. Men blir smittetallene veldig høye, vil tallet gå opp, sier hun på spørsmål fra NTB.

Helseminister Bent Høie (H) viser samtidig til at strenge nasjonale tiltak vil ha stor negativ helseeffekt for barna.

– De tiltakene som eventuelt kunne blitt satt inn nå for å sikre nullsmitte blant barn, er dokumentert å ha stor negativ helseeffekt for disse barna, sier helseministeren.

Han understreker imidlertid at myndighetene ikke har noen ambisjon om at smitten skal spre seg fritt blant barn, og at kommunene fortsatt må håndtere store utbrudd lokalt.

– Pandemien er ikke over. Vi skal ikke bare la alle bli smittet. Vi håper også at det å vaksinere en stor del av resten av befolkningen også vil bidra til mindre risiko for at barn smittes, sier helseministeren.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer