I 2018 ble det solgt 142.500 tonn kull fra Gruve 7, en økning fra 133.600 tonn året før. Gruva leverer hovedsakelig kull som gir strøm til Longyearbyen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I 2018 ble det solgt 142.500 tonn kull fra Gruve 7, en økning fra 133.600 tonn året før. Gruva leverer hovedsakelig kull som gir strøm til Longyearbyen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Kullproduksjon på Svalbard fram til 2040

Gruveselskap skal utvinne kull i 20 nye år på Svalbard

Statseide Store Norske Spitsbergen Grubekompani forbereder seg på kullproduksjon ved Gruve 7 på Svalbard fram til 2040.

Publisert

Gruve 7 ble skilt ut i et eget selskap fra Store Norske Spitsbergen Grubekompani i 2018, og i regnskapet til Store Norske Gruvedrift går det fram at de hadde en omsetning på 155 millioner kroner i fjor. Driftsresultat endte på 10 millioner kroner i pluss, skriver Finansavisen.

I årsberetningen skriver selskapet at de «legger til rette for å kunne levere kull fra gruva i ytterligere 20 år, i tråd med behovet fra Longyearbyen Energiverk», skriver avisen. Gruva sysselsatte i underkant av 50 personer i fjor.

I tillegg til å drifte Gruve 7, driver Store Norske Gruvedrift også med utleie av personell til andre selskaper i konsernet og utleie av gruveutstyr.

Stortinget bestemte høsten 2017 at Store Norske Spitsbergen Grubekompani skulle avslutte gruveaktiviteten i Svea og Lunckefjell. Opprydningen er nå i gang. Parallelt ble det grunnet Longyearbyens Energivers behov for tilførsel av kull bestemt at driften av Gruve 7 skulle fortsette til den er tømt, skriver Finansavisen.

Store Norske Spitsbergen Grubekompani hadde i 2017 et underskudd på 2,5 milliarder kroner. I 2018 endte årsresultatet på rundt 26,9 millioner kroner.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.