Grisenyre koblet til menneske i historisk operasjon

Et amerikansk legeteam har klart å koble en grisenyre til et menneske, en transplantasjon som betegnes som et «mulig mirakel» av en av kirurgene som deltok.

En nyre fra en gris ble koblet til blodårene i leggen på en hjernedød mann i et oppsiktsvekkende eksperiment ved NYU Langone Health. Foto: Joe Carrotta/NYU Langone Health via AP / NTB
En nyre fra en gris ble koblet til blodårene i leggen på en hjernedød mann i et oppsiktsvekkende eksperiment ved NYU Langone Health. Foto: Joe Carrotta/NYU Langone Health via AP / NTB Vis mer
Publisert

Operasjonen ble utført 25. september etter godkjennelse fra familien til en hjernedød personen som var tilkoblet en pustemaskin.

En nyre fra en genetisk modifisert gris ble koblet til blodårene øverst på mannens ene legg, slik at legene kunne observere det nye organets funksjon.

Eksperimentet varte i to dager. Da ble nyren koblet fra, og mannen døde.

– Nyren gjorde det den skulle, og det er å fjerne avfallsstoffer og produsere urin, sier Robert Montgomery til AFP. Han er sjef for transplantasjonsinstituttet ved New York-universitetet Lagone.

Det helt avgjørende var at nyren klarte å redusere nivået av kreatininmolekyler, en nøkkelindikator på en fungerende nyre. Dette var svært høyt i pasienten før eksperimentet.

Montgomery utførte den to timer lange operasjonen sammen med flere kolleger.

Den hjernedøde mannen hadde ønsket å bli organdonor, og familien ble svært skuffet da de fikk beskjed om at han ikke var egnet. De fant imidlertid trøst i å ha deltatt i et eksperiment til fremme av medisinsk forskning.

Tidligere forsøk har vist at nyrer fra griser har fungert i primater andre enn mennesker. Dette er første gang koblingen er gjort med et menneske.

Grisen er tatt fra en flokk som er genetisk modifisert for å undertrykke et gen som produserer et spesielt sukkerstoff som ellers ville ha utløst en sterk immunrespons og blitt frastøtt av et menneske.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer