Gravide i USA oppfordres til å ta coronavaksine

Amerikanske helsemyndigheter oppfordrer gravide kvinner til å vaksinere seg mot covid-19 og sier vaksinering ikke øker risikoen for spontanabort.

Den amerikanske smittevernetaten CDC råder gravide til å vaksinere seg mot covid-19. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
Den amerikanske smittevernetaten CDC råder gravide til å vaksinere seg mot covid-19. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Vis mer
Publisert

Rochelle Walensky, direktør i den amerikanske smittevernetaten CDC, sier at etaten «oppfordrer alle gravide eller folk som tenker på å bli gravide, samt dem som ammer, til å bli vaksinert for å beskytte seg mot covid-19».

– Vaksinene er trygge og effektive, og det har aldri vært mer presserende å få flere vaksinert, nå som vi står overfor den svært smittsomme deltavarianten, og ser dødelige utfall av covid-19 hos uvaksinerte gravide, sier hun.

Kun én av fire gravide i USA har fått minst én vaksinedose, ifølge tall fra en fersk studie. Data om 2.500 gravide kvinner som fikk en mRNA-vaksine, typen Moderna og Pfizer tilbyr, innen svangerskapets tjuende uke, antyder at koronavaksinering ikke har noen sammenheng med risiko for spontanabort.

Ifølge tallene var raten for spontanaborter blant kvinnene som hadde blitt vaksinert, rundt 13 prosent. Typisk ender graviditeter i spontanabort i mellom 11 og 16 prosent av tilfellene, heter det videre.

– Den økte risikoen for alvorlig sykdom og svangerskapskomplikasjoner tilknyttet covid-19 hos gravide, gjør at vaksinering av denne delen av befolkningen haster mer enn noen gang tidligere, heter det i en CDC-uttalelse.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer