22. juli-minnesmerket:

Gravearbeidet i gang mens naboene vil stoppe minnestedet

Anleggsarbeidet er i full gang på minnestedet på Utøyakaia. Naboene krever at jobben stanses. Tirsdag starter rettssaken.

I august startet anleggsarbeidet med 22. juli-minnesmerket på Utøykaia. Naboene vil stanse oppføringen. Tirsdag skal Ringerike tingrett ta standpunkt til om arbeidet skal stanses midlertidig fram til striden om minnesmerket skal opp i retten i november. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
I august startet anleggsarbeidet med 22. juli-minnesmerket på Utøykaia. Naboene vil stanse oppføringen. Tirsdag skal Ringerike tingrett ta standpunkt til om arbeidet skal stanses midlertidig fram til striden om minnesmerket skal opp i retten i november. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Flere store gravemaskiner i gang med å grave, pigge, planere og mudre.

16 naboer og andre som bor i nærheten av Utøyakaia, er blant saksøkerne. Mange av dem var med på å redde AUF-ungdommer etter terrorangrepet på Utøya. Men de vil ikke ha det nasjonale minnestedet der de bor.

Rettssaken i Ringerike tingrett som skal vare i fire dager, er en såkalt midlertidig forføyning. Det skal avgjøres om anleggsarbeidet skal stoppes midlertidig fram til selve søksmålet om å stanse hele minnesmerket kommer opp 30. november.

– Hensynsløse

Anne-Gry Ruud bor ved stedet og reagerer på at Statsbygg og AUF ikke har vært villig til å gjøre en pause i byggearbeidet inntil dommeren kan se på saken først.

– De opptrer som arrogante og hensynsløse, sier hun.

En ny sakkyndig rapport gjennomført av Ressursklinikken konkluderer med at 17 av 18 undersøkte naboer til Utøykaia står i fare for å bli påført helseskader. Og for fem av dem kan gravearbeidet og det nye minnesmerket utløse varig psykisk helseskade.

Advokat Ole Hauge Bendiksen representerer naboene. Han understreker at AUF, de overlevde og etterlatte allerede har minnested på selve Utøya.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer