Gråværshelg i nord og vest – sol i øst

Kampen mellom et høytrykk i Østersjøen og en rekke lavtrykk i vest preger været denne helga. Høytrykket hindrer bygene å nå Østlandet og sender dem nordover.

I en værhelg preget av godvær i øst og bygevær og skyer langs store deler av kysten, vil skylaget sprekke opp mange steder på søndag, ifølge meteorologen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
I en værhelg preget av godvær i øst og bygevær og skyer langs store deler av kysten, vil skylaget sprekke opp mange steder på søndag, ifølge meteorologen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

– Det er det østafjelske som blir værvinneren, mens Nordland ser ut til å få det dårligste været gjennom helgen, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

Både i nord og i vest ligger det an til en gråværshelg, men mange steder vil det også være mulig å oppleve solgløtt også i de lavtrykksdominerte områdene. Over hele landet vil det bli litt kaldere enn det har vært de siste dagene. Det er særlig fredag kveld og natt til lørdag at de bygefylte lavtrykkene vil gjøre seg gjeldende.

Gråværshelg

– I Nord-Norge vi det være forholdsvis grått. Både Nordland og Sør-Troms vil få skyet vær og perioder med sludd og snø, men når du kommer nedover langs kysten av Helgeland, vil temperaturen være så høy at nedbøren kommer som regn gjennom helgen. Søndag ser det ut som skylaget skal sprekke opp. Det vil gå byger i området, men det kan være gløtt av sol, særlig på søndag, sier meteorologen.

Også Nord-Troms og Finnmark vil oppleve en skyet værtype, men det blir ikke like mye nedbør. Her kan det komme litt snø av og til, men meteorologen venter stort sett oppholdsvær og temperaturer hovedsakelig på minussiden.

Gløtt av sol

Fredagen starter bra i Trøndelag, som vil oppleve perioder med sol.

– Lørdagen blir det mer skyet, med perioder med regn i lavlandet og sludd og snø i høyere strøk. Søndag vil trønderne oppleve et mer skiftende skydekke og gløtt av sol. I Møre og Romsdal vil vi se mye av det samme. De vil også oppleve skiftende skydekke med gløtt av sol, sier Martin Granerød.

For store deler av Vestlandet vil det også bli gradvis tilskyende vær inn i helgen. Nedbøren kommer fredag ettermiddag eller kveld, men det går over til skiftende skydekke resten av helgen, med bygevær og gløtt av sol.

– Rogaland skiller seg litt ut fra det dominerende værbildet i vest og nord. Fredagen ser det ut til å bli en del timer med sol. På kvelden skyer det til, og det kan komme litt regn. Lørdagen ser ikke så verst ut, med noen skyer og perioder med sol. Bygene vil her holde seg ute i havet eller nå de helt ytterste kyststripene. Men inn i landet blir det stort sett oppholdsvær i Rogaland både lørdag og søndag, sier meteorologen.

Godvær fredag og søndag

Godværet finner du øst for Langfjella i det meteorologene kaller det østafjelske. Det er her været blir best i helgen.

– Både fredag og søndag blir der stort sett pent vær. Frontsonen som fredag kveld kommer inn over Vestlandet, skal passere over det østafjelske. Men da vil det være lite nedbør igjen i denne fronten. Skyene kommer inn natt til lørdag og vil forsvinne allerede lørdag formiddag og trolig gi oppholdsvær, sier Granerød.

I Oslo vil dagtemperaturen ligge på 4–6 grader, mens det over hele det østafjelske vil være minusgrader om natten.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer