Gråvær flere steder i landet inn mot helgen

Været ut uken vil by på torden, nedbør og grei temperatur i hele landet. Norgesferien bør enten legges helt øst eller helt nord, ifølge meteorologene.

Det blir regnfullt og grått i Sør-Norge ut uken, sier meteorologene. Regnværet treffer Nord-Norge i løpet av helgen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Det blir regnfullt og grått i Sør-Norge ut uken, sier meteorologene. Regnværet treffer Nord-Norge i løpet av helgen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Været inn mot helgen er ventet å være noe skiftende. I nord blir det forholdsvis mye oppholdsvær, mens i øst blir det bygevær og torden. Og i vest kommer det perioder med nedbør.

Det er spådommen fra vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane ved Meteorologisk institutt.

– Det er altså ingen klar værvinner her denne uken, men er du turist i Norge og vil ha finest mulig vær, er det lengst nord eller lengst øst som gjelder, sier hun.

Hun legger til at temperaturen vil være høyest i øst, men at det er tørrest i nord.

Regn i Sør-Norge

Nedbøren i vest drar nordover i løpet dagen på torsdag. Resten av Rogaland og Vestland får bedre vær senere på dagen, ifølge meteorologen.

Men på fredag er det vått og grått hele dagen i store deler av Norge, og deler av Sør-Norge vil opplever tordenvær, sier Vågane.

Årsaken er et nytt lavtrykk som trekker fra vest og brer seg nordover og østover.

– Det er ikke de største nedbørsmengdene, men i vest blir det nok mellom 20 og 30 millimeter regn, sier Vågane.

Unntaket er lengst nord i Troms og Finnmark hvor det er meldt opphold, men skyer fra havet kan imidlertid dra temperaturen ned på omkring 10 grader.

Helgen blir bedre

Skydekke vil prege Nord-Norge i helgen også. Søndag kan det komme små mengder med regn i Troms og Finnmark.

– Solen vil derfor ikke klare å trenge seg gjennom, og det vil gi litt lavere temperaturer enn det som er meldt, opplyser Vågane.

Lørdagen i Sør-Norge vil starte med restene etter lavtrykket, og det vil si at det blir litt regn i starten av helgen.

– Etter det har Østlandet fått sin del. Utover dagen vil det bli gode temperaturer på Østlandet. Også Vestlandet vil få ganske fint vær på lørdag.

Søndag er mer usikkert, men det kan komme en ny lavtrykksbølge sør for Norge. Dermed kan det være enda mer regn i sikte inn mot neste uke.

Hetebølgen kommer ikke

Hetebølgen som i disse dager preger flere land i Sør-Europa, har sendt temperaturen opp til 40 grader enkelte steder.

– Disse temperaturene vil vi nok ikke se her, og det er i så fall bra. Enkelte steder lengst øst på Østlandet kan det imidlertid bli 25 grader denne uken, sier Vågane.

I forbindelse med det varslede tordenværet flere steder denne uken, oppfordrer meteorologene til bruk av nettstedet lyn.met.no for å få oversikt over tordenværet der man bor.

(©NTB)

Mer om