Gram: Norge vurderer å donere mer våpen til Ukraina

Regjeringen vurderer ytterligere våpenleveranser til Ukraina, bekrefter forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Pressemøte med den britiske forsvarsminister Ben Wallace (t.v.) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i forbindelse med JEF-øvelsen onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Pressemøte med den britiske forsvarsminister Ben Wallace (t.v.) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i forbindelse med JEF-øvelsen onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Han vil ikke si konkret hvilke våpen eller militært materiell som er aktuelt i neste omgang.

– Vi forstår at det er behov for ytterligere donasjon. Norge har gitt våpen i flere runder, den forrige forsendelsen var tungt artilleri, sier Gram.

Han sier det er et tett samarbeid mellom giverland. Og de har også tett kontakt med Ukraina slik at de har god oversikt over hva landet ber om.

– Vi vurderer videre leveranser, sier Gram, som la til at regjeringen også bidrar med pengestøtte via et britisk fond slik at Ukraina selv kan kjøpe våpen.

Møtte britisk kollega

Den norske forsvarsministeren møtte sin britiske kollega Ben Wallace i Oslo onsdag, samt ledere fra de ti landene som deltar i øvelsen Joint Expeditionary Force.

De to forsvarsministrene ble konfrontert med uttalelser fra den ukrainske ledelsen, som mener at våpenleveransene går for sakte, og at landet bare har fått 10 prosent av våpnene de er lovet. Wallace mener utstyret har kommet fram.

– Jeg så rapporten. Jeg tror nesten alt av utstyret Storbritannia har sendt, har kommet fram. Og jeg tror nesten alt av utstyr fra andre giverland, inkludert Norge, også er framme, men dette er noe vi skal se på, sa Wallace. Han understreket at det er viktig å bistå Ukraina ikke bare med våpen, men med programvare og opptrening for å bruke systemene.

Jevnlige møter

Gram tilføyde at det er tett samarbeid i gruppen av giverland, og at partene møtes jevnlig.

– Vi vil få en oppdatering på gruppemøtet om hva som foregår og hva behovet nå består i. Men jeg kan ikke komme med konkrete kunngjøringer om donasjoner i dag, det må jeg komme tilbake til, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer