Grace Bumbry er død

Grace Bumbry – en av de største svarte operastjernene gjennom tidene – er død, 86 år gammel.

Grace Bumbry synger nasjonalsangen på Kennedy-senteret i Washington i 2009. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
Grace Bumbry synger nasjonalsangen på Kennedy-senteret i Washington i 2009. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Vis mer
Publisert

Bumbry døde i Wien søndag.

Hun slo gjennom internasjonalt i 1960 som Amneris i Verdis «Aida» i Paris-operaen. Hun var den første svarte sangeren ved Paris-operaen.

Bumbrys suksess banet vei for en generasjon svarte opera- og konsertsangere. Amerikaneren behersket både rollen som mezzosopran og som sopran.

Operahuset The Metropolitan i New York skriver i et minneord at Bumbry var en av de mest strålende sangstjernene i forrige århundre.

Verdens øyne var nok en gang rettet mot Storbritannia og store kongelige øyeblikk da kong Charles ble kronet 6. mai. Sky News har analysert hva som ble sagt under den store dagen. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

– Hennes rike, kraftfulle og sanselige stemme krysset de tradisjonelle kategoriene mezzosopran og sopran. I alle sine 15 roller hos Met var hun en intens og gripende artist, skriver operahuset.

Bumbry opptrådte blant annet i Oslo på fredskonserten i 1994. Da fremførte hun låten «Time for peace» sammen med blant annet 200 israelske, palestinske og norske barn.

Grace Bumbry i London i 1968, der hun hadde spilt Verdis «Aida» – et stykke hun spilte i flere byer til strålende kritikker. Foto: Laurence Harris / AP / NTB
Grace Bumbry i London i 1968, der hun hadde spilt Verdis «Aida» – et stykke hun spilte i flere byer til strålende kritikker. Foto: Laurence Harris / AP / NTB Vis mer

Så sent som i 2013 sang hun som 76-åring Grevinnen i Tsjajkovskijs «Spardame» ved Wiener Staatsoper til strålende kritikk.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer