Gorbatsjov hylles som en mann som endret historiens gang

Reaksjonene har strømmet inn etter nyheten om at Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, er død. Han hylles av flere som en banebrytende politiker.

Verdensledere hyller Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, som en mann som endret historiens gang. Gorbatsjov døde tirsdag kveld etter langvarig sykdom, ifølge russiske medier. Han ble 91 år gammel. Foto: Boris Jurtsjenko / AP / NTB
Verdensledere hyller Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, som en mann som endret historiens gang. Gorbatsjov døde tirsdag kveld etter langvarig sykdom, ifølge russiske medier. Han ble 91 år gammel. Foto: Boris Jurtsjenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FNs generalsekretær António Guterres sier at Gorbatsjov gjorde mer enn noe annet enkeltmenneske for å sikre at den kalde krigen fikk en fredelig slutt.

– Jeg ble svært trist da jeg fikk vite om Mikhail Gorbatsjovs bortgang. Han var en unik statsmann som endret historiens kurs, sa Guterres i en uttalelse tirsdag kveld.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) stemmer i.

– Mikhail Gorbatsjov endret verden. Han åpnet mulighetene for avspenning og en helt ny verdensorden. Vi må fortsette arbeidet for en verden preget mer av konstruktiv samarbeid enn av motsetninger og konflikt, skriver Huitfeldt til VG.

- En modig leder

Mikhail Gorbatsjov vil bli husket som en modig leder, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) stiller seg i rekken av politikere og statsledere som hyller Mikhail Gorbatsjov, som døde tirsdag kveld. Foto: Carina Johansen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) stiller seg i rekken av politikere og statsledere som hyller Mikhail Gorbatsjov, som døde tirsdag kveld. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

– I forbindelse med Mikhail Gorbatsjovs bortgang vil vi huske en modig leder som satte sitt tydelige preg på historien ved å velge reformer fremfor undertrykkelse, samt ved å gi et viktig bidrag til en fredelig avslutning på den kalde krigen, skriver statsminister Støre på Twitter.

Putin kondolerer

Russlands nåværende president Vladimir Putin uttrykker sin dypeste kondolanse, ifølge hans talsmann Dmitrij Peskov. De to hadde et anstrengt forhold. Putin har omtalt Sovjetunionens oppløsning som en katastrofe, men Kreml har unngått å rette hard kritikk mot Gorbatsjov direkte.

USAs daværende president Ronald Reagan (til høyre) snakker med Sovjetunionens daværende leder Mikhail Gorbatsjov utenfor Det hvite hus. Året er 1987. Foto: Boris Jurtsjenko / AP / NTB
USAs daværende president Ronald Reagan (til høyre) snakker med Sovjetunionens daværende leder Mikhail Gorbatsjov utenfor Det hvite hus. Året er 1987. Foto: Boris Jurtsjenko / AP / NTB Vis mer

– I morgen tidlig vil han sende et kondolansetelegram til hans familie og venner, sier Peskov til det statlige nyhetsbyrået Interfax.

Reagan og Bush

Stiftelsene til de to amerikanske presidentene Ronald Reagan og George H.W. Bush hyller den tidligere sovjetlederen etter hans død. De to presidentene hadde begge mye å gjøre med Gorbatsjov mot slutten av den kalde krigen.

Reagan Foundation and Institute beskriver ham som en mann som «en gang var en politisk motstander av Reagan, som endte opp med å bli en venn».

George and Barbara Bush Foundation skriver at Bush og Gorbatsjov jobbet tett sammen på slutten av den kalde krigen for å sikre at Sovjetunionens oppløsning ble fredelig. Det «ledet til frihet for millioner av mennesker i Øst-Europa», heter det videre.

– President Bush sa ofte at president Gorbatsjov stakk fram hodet på et kritisk punkt i historien for å sikre verdensfreden, skriver Bush-stiftelsen.

George H.W. Bush og Mikhail Gorbatsjov i 2003. Foto: Aleksandr Zemliantsjenko / AP / NTB
George H.W. Bush og Mikhail Gorbatsjov i 2003. Foto: Aleksandr Zemliantsjenko / AP / NTB Vis mer

– Enestående visjonær

USAs nåværende president Joe Biden hyller Gorbatsjov som en enestående visjonær.

Videre trekker han fram Gorbatsjovs reformarbeid og tro på Sovjetunionen som et mer åpent land etter «så mange år med isolasjon og fattigdom».

– Disse var handlingene til en enestående leder. En med blikket til å se at en annen framtid var mulig og motet til å risikere hele karrieren for å komme dit. Resultatet var en tryggere verden og større frihet for millioner av mennesker, sier Biden.

Europeiske ledere

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen hyller Mikhail Gorbatsjov som mannen som banet vei for et fritt Europa.

– Han spilte en avgjørende rolle for å gjøre slutt på den kalde krigen og løfte jernteppet. Det åpnet vei for et fritt Europa, skriver von der Leyen.

– Denne arven er en vi aldri vil glemme, heter det videre.

Den tidligere sovjetlederen Mikhail Gorbatsjov banet veien for et fritt Europa, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen etter nyheten om hans død. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB
Den tidligere sovjetlederen Mikhail Gorbatsjov banet veien for et fritt Europa, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen etter nyheten om hans død. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix via AP / NTB Vis mer

Frankrikes president Emmanuel Macron «kondolerer bortgangen til Mikhail Gorbatsjov, en fredens mann hvis valg åpnet opp en vei mot frihet for russere» i en Twitter-melding.

– Hans engasjement for fred i Europa endret vår delte historie, heter det videre.

Kontrast til Putin

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg omtaler i en kommentar til NTB fredsprisen Gorbatsjov fikk i 1990 som velfortjent.

– Selv om det nåværende Putin-styret i Russland dessverre tar oss i helt gal retning, vil Gorbatsjovs bidrag til en mer integrert verden og et bedre forhold mellom øst og vest, for alltid ha betydd uendelig mye for millioner av mennesker, sier hun.

Erna Solberg mener Gorbatsjovs bidrag har betydd uendelig mye for millioner av mennesker. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
Erna Solberg mener Gorbatsjovs bidrag har betydd uendelig mye for millioner av mennesker. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer

Storbritannias statsminister Boris Johnson sier han beundret Gorbatsjov for motet hans og tegner en tydelig kontrast med Russlands nåværende leder.

– Det er trist å høre om dødsfallet til Gorbatsjov. Jeg har alltid beundret motet og integriteten han viste prov på da han sørget for at den kalde krigen fikk en fredelig slutt, skriver Johnson.

– I tiden med Putins aggresjon i Ukraina er hans utrettelige innsats for å åpne opp Sovjetsamfunnet stadig et eksempel for oss alle, heter det videre.

(©NTB)

NON STOP: En dame i India ble overrasket da hun plutselig ble angrepet av et dyr i sin egen hage. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer