Storbritannia:

Godkjente omstridt asylavtale

Parlamentet i Storbritannia har stemt for en avtale som åpner for at asylsøkere kan sendes til Rwanda mens de venter på å få søknaden sin behandlet.

Et mottaksenter i Kent, England i oktober. Nå er en avtale om å sende flyktninger til Rwanda godkjent i det britiske parlamentet. Foto: NTB / AP
Et mottaksenter i Kent, England i oktober. Nå er en avtale om å sende flyktninger til Rwanda godkjent i det britiske parlamentet. Foto: NTB / AP Vis mer
Publisert

Asylavtalen gikk gjennom Underhuset i Parlamentet med 313 stemmer for og 269 stemmer mot.

Planen om å sende asylsøkere til Rwanda har allerede vært til behandling i landets rettssystem, og i november slo den britiske høyesteretten fast at planen er lovstridig da Rwanda ikke er et trygt land for flyktninger.

Siden da har den britiske regjeringen forsøkte å reforhandle avtalen med Rwanda og inkludere en bindende avtale om at Rwanda ikke kan deportere asylsøkere som sendes dit fra Storbritannia. Dette var ett av rettens viktigste ankepunkter.

Saken har skapt mye bråk innad i statsminister Rishi Sunaks konservative parti, og flere har ment at han ikke har vært streng nok i saken, mens andre har vært bekymret for lovligheten av avtalen.

Rwanda-planen er blitt kraftig kritisert av menneskerettsgrupper, FN og den britiske opposisjonen. Labour-leder Keir Starmer har lovet å omgjøre beslutningen om å sende asylsøkere til Rwanda dersom partiet hans kommer til makten.

(NTB)

Mer om