Gode kjøreforhold hjem fra påskeferien – jevnt sig på veiene

Knallvær i påsken gjør at mange utsetter hjemreisen til mandag, ifølge Vegtrafikksentralen. Søndag ettermiddag er det ikke de store trafikale utfordringene.

Biler på E16 på vei inn og ut av Oslo ved Sandvika 1. påskedag. Foto: Torstein Bøe / NTB.
Biler på E16 på vei inn og ut av Oslo ved Sandvika 1. påskedag. Foto: Torstein Bøe / NTB. Vis mer
Publisert

Årets påskeferie går mot slutten, og mange setter kursen hjemover etter å ha tilbrakt påskedagene på hytta eller familiebesøk.

Søndag ettermiddag hadde køene sakte, men sikkert begynt å ta form.

Her er det kø:

I 16-tiden har køene sånn sakte, men sikkert begynt å ta form, ifølge veitrafikksentralene. På følgende strekninger må man belage seg på noe forsinkelser:

* E6 sørover fra Tretten ned mot Lillehammer og Mjøsbrua: Her er det stedsvise køer, og trafikken går i rykk og napp.

* Det samme gjelder for riksvei 3 etter Elverum, mot Brenniroa.

* E6 fra Gardermoen mot Kløfta: Her er det tett trafikk og kø enkelte steder.

* Rundt klokka 15.30 meldes det om stedvis saktegående kø på E16 mellom Hønefoss og Sandvika, med cirka en time forsinkelse.

* Det samme gjelder riksvei 7 mellom Gol og Hønefoss.

* Det er også stedvis saktegående køer på E18 mellom Kragerø og Porsgrunn, med cirka 25 minutter forsinkelse.

* På E134 mellom Hokksund og Drammen er det mye trafikk.

* På Vestlandet er E16 ved Dalseidtunnelen åpen igjen etter et trafikkuhell, men det er fortsatt en del kø vestover mot Bergen.

Ingen fasitsvar

Det velkjente spørsmålet om akkurat når det er smartest å legge ut på veien, ble atter en gang et tema for mange.

– Her er det jo ikke noen fasit, men bilistene bør være forberedt på trafikk utover dagen i dag, sier trafikkoperatør Trude Lindstad ved Veitrafikksentralen region øst til NTB.

Påskehelgen har vært preget av knallvær i Sør-Norge. Lindstad påpeker at det fremdeles er godt vær både søndag 1. påskedag og mandag 2. påskedag, noe mange gjerne velger å utnytte.

– Det er det nok mange som utsetter hjemreisen til mandag ettermiddag. Andre frykter nok å stå fast i kø i morgen og velger derfor å heller reise hjem i dag. Vi venter et jevnt sig på veiene, sier hun.

Flotte kjøreforhold

Fjorårets påskehelg var preget av dårlig vær. Flere fjelloverganger var stengt, mens andre hadde kolonnekjøring. Uværet førte sågar til at bilistene ble bedt om å utsette hjemreisen fra påskeferien.

Det er slettes ikke tilfelle i år, sier Lindstad.

– Det er et veldig stabilt vær, med stabile kjøreforhold og tørt og fint på veiene. Det er ingen problemer på fjellovergangene, så bilistene vil ikke møte slike utfordringer denne helgen, sier hun.

Det har vært godt og varmt i Sør-Norge i påskedagene, mens temperaturene har vært noe kjøligere i nord, hvor snøskredfaren fremdeles truer flere steder.

Uansett hvor man befinner seg i landet, bes bilistene om å kjøre fornuftig, holde avstand i køen og ikke stresse på veien hjem fra påskeferie.

– Unngå uvettige forbikjøringer, det er noe av det farligste vi opplever, advarer Lindstad.

Flere krasjer i dopausen enn i kø

1. og 2. påskedag i fjor var det 58 biler som ble fikk skader ved påkjørsel bakfra i påskekø, ifølge tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. De samme to dagene fikk 243 biler skader ved parkering og rygging.

Man er minst like utsatt på bensinstasjonene, rasteplasser og parkeringsplasser som i påskekøen, understreker kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

– Jeg vil sammenligne det litt med kaosdagene på kjøpesentrene rett før jul, sier Clementz.

– Ved parkering og kjøring i førstegir skjer det også ulykker, minner han om.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer