Gjentar påstander om valgjuks

I en 46 minutter lang video gjentar USAs president Donald Trump udokumenterte påstander om utstrakt valgjuks i presidentvalget 3. november.

President Donald Trump gjentar påstander om valgjuks og går til angrep på valgresultatet i en 46 minutter lang videotale. Her fra et videomøte med militærpersonell på Thanksgiving. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
President Donald Trump gjentar påstander om valgjuks og går til angrep på valgresultatet i en 46 minutter lang videotale. Her fra et videomøte med militærpersonell på Thanksgiving. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Vis mer
Publisert

Trump omtalte talen, som ble publisert på sosiale medier onsdag, som kanskje «den viktigste talen» i hans presidentperiode. I stor grad var det gjentaking av feilinformasjon og påstander om valgjuks som presidenten har kommet med den siste måneden, skriver nyhetsbyrået AP.

– Få dager etter valget var vi vitne til en velregissert innsats for å utpeke en vinner, selv om mange viktige stater fremdeles ble telt opp, sa Trump i talen fra diplomatirommet i Det hvite hus.

Video merket

Om lag en time etter at videoen var publisert, var den sett av flere hundre tusen på Facebook og delt av mer enn 60.000 brukere.

Videoen er tydelig merket på Facebook med informasjon om at «stemmegivning via post og stemmegivning ved oppmøte har en lang og pålitelig historie USA» og at «valgjuks er ekstremt sjelden». Også Twitter merket videoen med at påstandene er omstridte.

– Den konstitusjonelle prosessen må få lov til å fortsette. Vi kommer til å forsvare redeligheten ved valget ved å sikre at hver lovlig stemme telles, fortsatte Trump.

Trumps uttalelser reiser spørsmålet om hvor langt presidenten er villig til å gå for å motarbeide demokraten Joe Bidens seier. Noen av presidentens allierte har antydet at han kan komme til å presse republikanere i Kongressen til å blokkere godkjenningen av valgresultatet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer