Gjengvolden i Haiti øker: Over 200 drept på ti dager

Mer enn 200 personer har blitt drept som følge av gjengvold over en periode på ti dager i Haitis hovedstad Port-au-Prince. Over 3.000 har flyktet fra bydelen der volden er som verst.

Silvenia Luc holder opp et bilde av sønnen sin, Mackenson Pierre. Han ble drept i sammenstøt mellom rivaliserende gjenger i bydelen Cité Soleil i Port-au-Prince, Haiti. Foto: Odelyn Joseph / AP / NTB
Silvenia Luc holder opp et bilde av sønnen sin, Mackenson Pierre. Han ble drept i sammenstøt mellom rivaliserende gjenger i bydelen Cité Soleil i Port-au-Prince, Haiti. Foto: Odelyn Joseph / AP / NTB Vis mer
Publisert

114 av dem var gjengmedlemmer, mens de andre ikke selv var tilknyttet gjengmiljøet, melder BBC.

Tirsdag meldte FN at minst 471 personer enten er drept, skadd eller savnet etter sammenstøt mellom rivaliserende gjenger mellom 8. og 17. juli. Onsdag meldte den britiske kringkasteren at 209 av disse er drept, mens ytterligere 254 har fått skuddskader som følge av volden.

Gjengvolden har økt i kjølvannet av attentatet mot Haitis president Jovenel Moïse i fjor, men har nådd katastrofale høyder i bydelen Cité Soleil i Port-au-Prince etter at det brøt ut kamper mellom to rivaliserende gjenger, G9 og G-Pèp.

Flyktet

De to gjengene kjemper om hvem som skal ha kontrollen i Cité Soleil, og går begge langt for å sikre seg seieren.

Over 3.000 personer har flyktet fra hjemmene sine på grunn av volden i bydelen, melder FN. 140 hjem har blitt ødelagt eller påtent og brent ned.

– Det har også blitt meldt inn alvorlige tilfeller av seksuell vold mot kvinner og jenter, i tillegg blir gutter rekruttert til gjenger, heter det i en uttalelse fra FN.

Cité Soleil har en befolkning på rundt 300.00 personer og er en av de mest utsatte bydelene i Port-au-Prince. Behovet for humanitær hjelp og utvikling var enormt allerede før det seneste utbruddet av gjengvold.

Sovner til lyden av skudd

– Jeg legger meg og jeg våkner til lyden av skudd, forteller en ungdomsarbeider som bor i nabolaget Brooklyn i Cité Soleil.

Den unge mannen har skrevet en anonym tekst om forholdene i bydelen, som FN har publisert på sine nettsider.

– Selv om skytingen skremmer vettet av meg, prøver jeg å bruke den rytmiske lyden av skudd for å dysse meg selv i søvn. Det er den eneste måten jeg holder ut denne vanskelige tiden, forteller ungdomsarbeideren.

– Noen ganger kan man bruke musikk for å overdøve lyden av skytingene, men ikke når skytingen skjer nærme huset ditt, da er lyden av skuddene for høy.

Barn leker ved en skole som nå fungerer som et tilfluktssted for de som rømmer fra gjengvolden i bydelen Cité Soleil i Port-au-Prince. Foto: Odelyn Joseph / AP / NTB
Barn leker ved en skole som nå fungerer som et tilfluktssted for de som rømmer fra gjengvolden i bydelen Cité Soleil i Port-au-Prince. Foto: Odelyn Joseph / AP / NTB Vis mer

Matmangel

– Livet mitt er nå en runddans av frykt, stress og desperasjon. Jeg føler alltid på minst én av disse tingene, og jeg vil bare at det skal ta slutt, så jeg kan gå tilbake til mitt vanlige liv, forteller den unge mannen.

Han skriver at volden forårsaker en rekke problemer, blant annet mangel på mat og drikkevann. Mange går sultne, og de små mengdene drikkevann som er å oppdrive koster nå tre ganger så mye som før, forteller han.

– Vi har en hilsen på språket vårt, kreol: Når noen går ut av hjemmet sitt, sier vi at de skal være «pridan», eller forsiktig, men dette uttrykket har mistet all mening nå som livene våre er så farlige.

Hjelpepakker

De jevnlige skyteepisodene i bydelen hindrer livsviktige matvarer og drikkevann i å nå fram til befolkningen i Cité Soleil.

Verdens matvareprogram (WFP) og Unicef har begynt å levere hjelpepakker direkte til de mest sårbare innbyggerne, både i Cité Soleil og i andre vanskeligstilte bydeler og nabolag i Port-au-Prince.

Det inkluderer hygieneprodukter og nok drikkevann til 20.000 personer over to dager. 780 barn har fått psykososial støtte gjennom aktiviteter og behandling.

Det har blitt levert ut nok mat til å mette 7.000 personer i en uke.

Tilflukt på skole

Noen kilometer unna Cité Soleil ligger skolen Institution Saint-Louis de Gonzague, som etter voldsutbruddet har blitt et tilfluktssted for barn og ungdommer.

Skolen er tom for elever da det er sommerferie, og den kristne lokalorganisasjonen Kizito har åpnet den for barn som trenger det.

– Situasjonen er ille der de er fra. Vi venter på å få mat til dem, men det vi får er ikke nok til alle barna, sier søster Rosemiline, en nonne som arbeider i Kizito, til Reuters ifølge BBC.

Hundrevis har flyktet fra bydelen til skolen, og mange av dem hadde på seg skoleuniform da de forlot Cité Soleil for å overbevise gjenglederne at de bare var på vei til skolen da de dro.

Mange av barna er uten foreldrene sine, som ikke har klart å komme seg bort fra volden.

Håp

Situasjonen med gjengvold i Port-au-Prince har eskalert såpass at FNs sikkerhetsråd i forrige uke enstemmig vedtok å forby salg av enkelte våpen til Haiti.

Men ungdomsarbeideren som har skrevet om livet i Cité Soleil, velger å holde fast ved håpet.

– Arbeidet jeg gjør hjelper meg gjennom dette. Vi jobber med unge for å bygge vennskap og nettverk i samfunnet vårt. Mens kampene fortsetter rundt oss, arbeider vi mot et enkelt, men normalt liv, der du kan gå i gatene sammen med venner, finne en jobb eller starte din egen bedrift.

– Det har ikke vært mulig å gjøre noen av disse tingene den siste tiden.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer