NHO:

Gjenåpning må bety slutt på krisehjelp

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum advarer mot å la krisepolitikken bli den nye normalen når pandemien er over.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum advarer politikerne mot å la økonomiske krisetiltak bli værende når pandemien er over. Foto: Vidar Ruud / NTB
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum advarer politikerne mot å la økonomiske krisetiltak bli værende når pandemien er over. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

– En pub som har vært stengt noen måneder, og som så får all omsetning tilbake og vel så det, den skal ikke trenge støtte. Og den skal heller ikke få støtte, sier Dørum.

Han har et klart råd til statsminister Erna Solberg (H) før hun onsdag legger fram sin store gjenåpningsplan for Norge: Når pandemien er over, må den økonomiske krisehjelpen avvikles.

– Koronakrisen har representert et unntak. Den kan ikke få lov til å bli den nye normalen, sier han.

Dagpenger og kompensasjon

Dørum trekker fram dagpenger for arbeidsløse og permitterte som eksempel. Under koronapandemien har dagpengesatsen vært forhøyet. Når pandemien er over, mener NHO at satsen må settes ned igjen.

– De ordningene som vi mente var gode nok før koronapandemien, de må vi også mene at er gode nok etter koronapandemien, sier sjeføkonomen til NTB.

Et annet eksempel er kompensasjonsordningen for næringslivet, der kriserammede bedrifter får dekket en andel av sine faste, uunngåelige kostnader. Begrunnelsen for denne ordningen har vært at smitteverntiltakene forhindrer bedriftene fra å drive som normalt, påpeker Dørum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer