Erna Solbergs valgløfter

Gir Høyre-kommuner marsjordre: Krever planer for nullutslipp

Et løfte om egne klimaplaner i alle Høyre-styrte kommuner skal overbevise velgerne, håper statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Med bompengestriden parkert, er statsminister og Høyre-leder Erna Solberg omsider klar for å brette opp kjoleermene og drive valgkamp. Hun håper en liste på åtte løfter skal overbevise velgerne, blant dem et løfte om egne klimaplaner i alle Høyre-styrte kommuner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Med bompengestriden parkert, er statsminister og Høyre-leder Erna Solberg omsider klar for å brette opp kjoleermene og drive valgkamp. Hun håper en liste på åtte løfter skal overbevise velgerne, blant dem et løfte om egne klimaplaner i alle Høyre-styrte kommuner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Med bompengestriden endelig parkert, gir Solberg gass foran de to siste ukene av valgkampen med en samlet liste på åtte valgløfter. Blant disse er et krav om klimaplaner i alle kommuner der Høyre har styringen.

– Kommunene bør ha en ambisjon om lavutslipp og nullutslipp i framtida. Mange har ikke en slik plan, sier statsministeren til NTB.

Klimanøytrale bygg

Ifølge Enova er om lag 20 prosent av klimautslippene knyttet til kommunal virksomhet. Klimaplanene bør inneholde konkrete mål, prioriterte tiltak og tidsrammer for kutting av utslipp. Solberg trekker fram kommunale innkjøp, transport og bygg som aktuelle områder.

– Jeg mener at det offentlige må bygge nullutslippsbygninger framover. Vi har jo egentlig vedtatt at det i framtida skal være klimanøytrale bygg, og jeg mener vi kan bygge plusshus i mye større grad.

Samtidig erkjenner hun at det vil være en del næringsvirksomhet i en kommune som kommunen ikke rår over. Hun vil heller ikke sette noen tidsfrist for når kommunene skal være klimanøytrale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer