Gikk gjennom flere år med krig og var aldri redd. Så kom jordskjelvet

Under borgerkrigen måtte innbyggerne i den syriske byen Aleppo gjennomleve ufattelige prøvelser. Nå er de ytterligere traumatisert av et nådeløst jordskjelv.

Innbyggere i Aleppo går gjennom ødeleggelsene krigen gjorde øst i byen i 2017. Skjelvet natt til mandag kom som et enormt sjokk. Arkivfoto: Hassan Ammar / AP / NTB
Innbyggere i Aleppo går gjennom ødeleggelsene krigen gjorde øst i byen i 2017. Skjelvet natt til mandag kom som et enormt sjokk. Arkivfoto: Hassan Ammar / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For Aleppos innbyggere var borgerkrigen en lang og brutal beleiring. Opprørere erobret den østlige delen av byen i 2012, like etter at Syrias borgerkrig begynte. De neste årene kjempet russiskstøttede regjeringsstyrker for å fordrive opprørerne. Syriske og russiske styrker bombet deler av byen flat.

Aktivistgrupper anslår at rundt 31.000 mennesker ble drept i løpet av de fire årene med kamphandlinger, og nesten hele befolkningen i den østlige sektoren ble fordrevet. Kampene som raste i Aleppo, var stort sett over i 2016 – likevel er bare et lite antall av de mange skadde og knuste bygningene gjenoppbygd. Innbyggerne i Syrias største by har merket landets økonomiske nedtur på kroppen, svært mange er blitt kastet ut i fattigdom.

Ny type terror

For mange ble jordskjelvet som traff deler av Tyrkia og Syria natt til mandag, en ny type terror – og et enormt sjokk.

Hovig Shehrian forteller at da krigen raste som verst i Aleppo i 2014, flyktet han og foreldrene fra hjemmet sitt som lå i frontlinjen. De måtte hele tiden flytte mellom nabolag for å unngå å havne midt oppe i kampene og for å unngå snikskytterne.

– Det var en del av vår daglige rutine. Hver gang vi hørte lyden av kamper, dro vi. Vi visste hvem vi skulle ringe og hva vi skulle gjøre, forteller 24-åringen.

Syriske sikkerhetsstyrker søker gjennom ruinene av en bygning som kollapset etter jordskjelvet i Syria og Tyrkia natt til mandag. I årevis måtte innbyggerne i Syrias største by tåle belastningen med intense bombardement under borgerkrigen. Flere beskriver jordskjelvet som verre. Foto: Omar Sanadiki / AP / NTB
Syriske sikkerhetsstyrker søker gjennom ruinene av en bygning som kollapset etter jordskjelvet i Syria og Tyrkia natt til mandag. I årevis måtte innbyggerne i Syrias største by tåle belastningen med intense bombardement under borgerkrigen. Flere beskriver jordskjelvet som verre. Foto: Omar Sanadiki / AP / NTB Vis mer

– Men … vi visste ikke hva vi skulle gjøre da jordskjelvet kom. Jeg fryktet rett og slett bare at vi skulle dø, sier han.

Vinterregn

Jordskjelvet sendte innbyggerne på flukt ut i Aleppos gater i det kalde vinterregnet. Bygninger over hele byen kollapset. Over 360 mennesker er hittil funnet omkommet, hundrevis av andre ble såret. Fortsatt graves det gjennom ruiner i håp om å finne overlevende – men mest sannsynlig døde.

Folk er redde for bygningene som fortsatt står. Mange har søkt husly på skoler. Et maronittisk-katolsk kloster tok imot mer enn 800 mennesker, spesielt kvinner, barn og eldre, som fylte opp hvert eneste rom.

Traumatisert

– Vi tør ennå ikke å sove hjemme. Noen velger å sove i bilene sine, forteller Imad al-Khal, generalsekretæren for kristne kirkesamfunn i Aleppo, som hjelper til med å organisere krisesentre.

– Etter de mange årene med krig utgjør jordskjelvet en enorm fysisk og psykisk påkjenning. Innbyggerne lurer virkelig på om de fortjener dette, sier Armenak Tokmajyan i tankesmia Carnegie, selv opprinnelig fra Aleppo.

– De er traumatiserte, og det vil ta lang tid før de klarer å fordøye denne lidelsen som kommer på toppen av krigen, mener han.

Var aldri redd – før nå

Rodin Allouch er fra Aleppo. Han dekket krigen for en syrisk TV-stasjon.

– Jeg pleide å være ved fronten, jeg tok videobilder, gjorde scoop. Jeg var aldri redd. Raketter og granater falt, men moralen min var høy, husker han.

– Men jordskjelvet var annerledes. Jeg vet ikke nøyaktig hva det gjorde med oss. Det var første gang i mitt liv jeg ble virkelig redd, sier han

Under krigen måtte han forlate hjemmet sitt øst i byen og leie en leilighet på vestsiden. Nå har jordskjelvet fordrevet ham igjen.

En redningsgruppe bærer et dødsoffer ut fra en sammenrast bygning etter det massive jordskjelvet som rystet Syria og Tyrkia denne uka. Den krigstrøtte befolkningen har lite å møte de store skadene med. Foto: Omar Sanadiki / AP / NTB
En redningsgruppe bærer et dødsoffer ut fra en sammenrast bygning etter det massive jordskjelvet som rystet Syria og Tyrkia denne uka. Den krigstrøtte befolkningen har lite å møte de store skadene med. Foto: Omar Sanadiki / AP / NTB Vis mer

Da bygningen deres begynte å riste, flyktet han, kona og de fire barna deres til en hage i nærheten.

Allouch sier at han ikke vil flytte inn igjen før bygningen er inspisert og reparert. Den står fortsatt, men har mange sprekker.

– Bare smerte

Farouk al-Abdullah flyktet fra gården sin sør for Aleppo by under krigen. Siden den gang har han bodd sammen med sine to koner, elleve barn og 70 år gamle mor i Jinderis, en by kontrollert av opposisjonen i Aleppo-provinsen.

Huset deres kollapset fullstendig i jordskjelvet, men familien klarte å komme seg ut.

Den opprørskontrollerte byen Jinderis nordvest for byen Aleppo ble hardt rammet av jordskjelvet. Foto: Ghaith Alsayed / AP / NTB
Den opprørskontrollerte byen Jinderis nordvest for byen Aleppo ble hardt rammet av jordskjelvet. Foto: Ghaith Alsayed / AP / NTB Vis mer

Al-Abdullah mener at jordskjelvet, med ødeleggelser overalt og skremmende etterskjelv, er verre enn selve krigen.

– Selv om krig kan være meningsløst, kjemper man som regel for en sak – noe som gir ødeleggelser og død en mening, sier han.

– Naturkatastrofer er bare smerte, og ikke noe annet enn smerte, sier han.

(©NTB)

Mer om