Gigantisk edderkopp inntar Slottsparken

I neste uke monteres en av verdens største og mest kjente skulpturer i Slottsparken i Oslo. «Maman» er en gigantisk edderkopp i stål, bronse og marmor.

Den gigantiske edderkoppskulpturen «Maman» av kunstneren Louise Bourgeois skal stilles ut i Slottsparken i Oslo fra 24. april. Foto: Chuck Heiney / NTB
Den gigantiske edderkoppskulpturen «Maman» av kunstneren Louise Bourgeois skal stilles ut i Slottsparken i Oslo fra 24. april. Foto: Chuck Heiney / NTB Vis mer
Publisert

– Vi er kjempeheldige og får mulighet til å stille ut en helt ikonisk skulptur, et helt spesielt kunstverk, i Slottsparken, forteller sjef Gunhild Varvin i De kongelige samlinger til NTB.

«Maman» er laget av den høyt anerkjente fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois (1911–2010). Den skal stå i Slottsparken fra 24. april og gjennom hele sommeren, men allerede i neste uke starter monteringen av det voldsomme kunstverket.

– Vi har planlagt dette lenge. Det er en gigantisk skulptur på nesten 10 meter x 10 meter x 10 meter, sier Varvin.

Skulpturen skal stå i det nordre hjørnet i Slottsparken, like ovenfor Litteraturhuset.

Omreisende edderkopp

Det finnes sju eksemplarer av edderkoppen. Ett av dem står permanent ved Guggenheim-museet i Bilbao, mens et annet står i Tokyo. Eksemplaret som kommer til Norge eies av kunstnerens egen stiftelse, og er stadig vekk på reise.

Men det er aller første gang «Maman» kommer til Norge.

– Den har vært i Aten før den kom hit, og så skal den reise videre til Australia etter at den har vært her, sier Varvin.

Mange vil kanskje synes at skulpturen er fryktinngytende, men kunstneren selv har sagt at den er en ode til hennes egen mor.

– Den kan sikkert både virke skremmende og vakker. Jeg håper den kan fange nysgjerrighet og interesse og åpne opp for nye tanker og ideer.

Egen utstilling i Oslo

Louise Bourgeois skal i sommer hylles med en egen utstilling på Nasjonalmuseet, og det er i den forbindelse at «Maman» kommer til Oslo.

– Hun er en fantastisk kunstner mange måter, og klarer å skape gode ting ut ifra opplevelser som kan være skremmende eller kanskje vondt eller vanskelig, sier Varvin.

Hun klarer nesten ikke skjule sin egen begeistring over å få den voldsomme skulpturen til Norge.

– Det er helt enestående. Vi gleder oss veldig, sier hun.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer