Gifteksperter advarer ferske teltturister: - Man blir først trøtt og uopplagt

Bruk av grill og gassapparat kan gi kullosforgiftning. Gifteksperter ber uerfarne nordmenn ta forholdsregler når de fristes av det enkle livet i telt i sommer.

I år er det ventet at mange nordmenn som skal feire sommeren i eget land, kanskje velger man telt for første gang. Giftinformasjonen advarer om at det er livsfarlig å grille i forteltet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
I år er det ventet at mange nordmenn som skal feire sommeren i eget land, kanskje velger man telt for første gang. Giftinformasjonen advarer om at det er livsfarlig å grille i forteltet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Giftinformasjonen og Oslo universitetssykehus frykter flere tilfeller av kullosforgiftning til sommeren.

– I lys av coronasituasjonen så vil denne sommersesongen trolig by på flere uerfarne teltere, båtfolk og campere enn vanlig, sier overlege Merete Vevelstad ved Avdeling for rettsmedisinske fag ved universitetssykehuset.

Det er spesielt bruk av engangsgrill til å grille eller som oppvarmingskilde i telt og fortelt, det advares mot på det sterkeste.

Strømaggregat

I tillegg til forgiftninger knyttet til engangsgriller, er det hvert år også alvorlige skader og dødsfall på grunn av feil bruk av aggregater og gassapparater eller feil på utstyret.

Giftekspertene sier at mange i dag bruker aggregater som drives av diesel, bensin og gass der man ikke har strøm.

– Ved bruk av slike apparater i små og dårlig ventilerte avlukker er vi utsatt for livstruende kullosforgiftning, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud i Giftinformasjonen.

Derfor er det viktig med god utlufting under bruk. Eksempler er hyttedusjer med gassvannvarmere, bruk av strømaggregat i båter med kabin eller i russebusser, eller i verste fall grilling i fortelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer