Gifteksperter advarer ferske teltturister: - Man blir først trøtt og uopplagt

Bruk av grill og gassapparat kan gi kullosforgiftning. Gifteksperter ber uerfarne nordmenn ta forholdsregler når de fristes av det enkle livet i telt i sommer.

I år er det ventet at mange nordmenn som skal feire sommeren i eget land, kanskje velger man telt for første gang. Giftinformasjonen advarer om at det er livsfarlig å grille i forteltet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
I år er det ventet at mange nordmenn som skal feire sommeren i eget land, kanskje velger man telt for første gang. Giftinformasjonen advarer om at det er livsfarlig å grille i forteltet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Giftinformasjonen og Oslo universitetssykehus frykter flere tilfeller av kullosforgiftning til sommeren.

– I lys av coronasituasjonen så vil denne sommersesongen trolig by på flere uerfarne teltere, båtfolk og campere enn vanlig, sier overlege Merete Vevelstad ved Avdeling for rettsmedisinske fag ved universitetssykehuset.

Det er spesielt bruk av engangsgrill til å grille eller som oppvarmingskilde i telt og fortelt, det advares mot på det sterkeste.

Strømaggregat

I tillegg til forgiftninger knyttet til engangsgriller, er det hvert år også alvorlige skader og dødsfall på grunn av feil bruk av aggregater og gassapparater eller feil på utstyret.

Giftekspertene sier at mange i dag bruker aggregater som drives av diesel, bensin og gass der man ikke har strøm.

– Ved bruk av slike apparater i små og dårlig ventilerte avlukker er vi utsatt for livstruende kullosforgiftning, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud i Giftinformasjonen.

Derfor er det viktig med god utlufting under bruk. Eksempler er hyttedusjer med gassvannvarmere, bruk av strømaggregat i båter med kabin eller i russebusser, eller i verste fall grilling i fortelt.

Indre kvelning

– Kullos er en snikende, fargeløs og giftig gass. Den oppstår ved ufullstendig forbrenning. Man blir først trøtt, uopplagt og kan få hodepine. Man oppfatter ikke selv nødvendigvis hva som er i ferd med å skje, før man blir bevisstløs, sier Vevelstad.

Man kan ikke kjenne at man puster inn kullos, før man begynner å få symptomer på forgiftning.

Det som skjer når man puster inn kullos, karbonmonoksid (CO), er at giften reagerer mye lettere med blodet enn hva oksygenet gjør (O2). Det blokkerer dermed for blodets evne til å transportere oksygen som kroppen må ha. – Det skjer en indre kvelning, advarer Vevelstad.

– Førstehjelp består i å umiddelbart dra den som er forgiftet ut i frisk luft, sier Trosterud.

Personen bør unngå anstrengelser, og hvis det er nødvendig må man gi kunstig åndedrett. Ved moderate eller alvorlige symptomer må lege kontaktes så fort som mulig og det må gis behandling med oksygen. Alle gravide med symptomer må innlegges på sykehuset.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer