Georgia har vedtatt omstridt valglov

Georgia-guvernør Brian Kemp har signert en omstridt valglov, som innskjerper regler for forhåndsstemming. Det skjer etter republikanernes nederlag i delstaten.

Delstatsrepresentanten Park Cannon, som er demokrat, pågripes av politiet etter at hun forsøkte å komme inn på kontoret til Georgia-guvernør Brian Kemp. Hun ville overvære Kemps signering av en valglov som kritikerne mener vil begrense valgdeltakelsen for svarte velgere. Foto: Alyssa Pointer / Atlanta Journal-Constitution via AP / NTB
Delstatsrepresentanten Park Cannon, som er demokrat, pågripes av politiet etter at hun forsøkte å komme inn på kontoret til Georgia-guvernør Brian Kemp. Hun ville overvære Kemps signering av en valglov som kritikerne mener vil begrense valgdeltakelsen for svarte velgere. Foto: Alyssa Pointer / Atlanta Journal-Constitution via AP / NTB Vis mer
Publisert

Både under høstens presidentvalg og det viktige ekstravalget til Senatet sikret demokratene seg en knepen seier i delstaten. Republikanerne har imidlertid fortsatt flertall i delstatsforsamlingen.

Lovendringen ble stemt gjennom av det republikanske flertallet. Demokrater og stemmerettighetsgrupper mener loven vil gjøre at uforholdsmessig mange svarte velgere mister muligheten til å stemme.

Den har ført til skarpe protester.

Da loven ble signert under en pressekonferanse på kontoret til Kemp, forsøkte demokraten Park Cannon, som er svart, å komme inn. I stedet ble hun pågrepet av politiet mens hun banket på døra.

Politiet sier hun ble pågrepet da hun nektet å slutte å banke på døra, som var merket «Governor's Staff Only», ifølge CNN.

Cannon er siktet for å ha hindret politiets arbeid, og ble løslatt torsdag kveld, lokal tid. Pågripelsen har vakt oppsikt.

– Angrep på stemmeretten

Delstatens underhus vedtok loven med 100 mot 75 stemmer torsdag, og senatet støttet like etter loven med 34 mot 20 stemmer. Avstemmingen speilet partilinjene.

Demokratenes minoritetsleder Gloria Butler mener loven er full av tiltak som vil undertrykke velgere.

– Vi er vitne til et massivt og uforminsket angrep på stemmeretten, sier Butler.

En av endringene i den oppdaterte loven er kravet om ID-kort med foto for å avlegge forhåndsstemme per post. I alt 1,3 millioner innbyggere i delstaten benyttet denne muligheten i høstens presidentvalg. Loven reduserer også tiden man har til å forhåndsstemme og antall innleveringsbokser.

En av de største endringene er at politikerne gis større kontroll over valgmyndighetene i delstaten, noe som ifølge flere organisasjoner kan føre til større partipolitisk innflytelse.

Trump

Loven er blant en rekke som er lagt fram av republikanere over hele landet som vil endre valgprosedyrene i USA. Etter at president Donald Trump tapte presidentvalget, har han holdt fast ved udokumenterte påstander om at årsaken var valgfusk.

Til tross for nederlag i over 60 rettssaker som er reist etter valget, viderebringes fortsatt påstandene i talkshow og nyhetskanaler på høyrefløyen i USA, og de deles også hyppig i forskjellige sosiale medier.

CNNs Stephen Collinson omtaler i sin analyse fredag loven som «en seier for Trump».

Stor deltakelse

Republikanernes endringer i Georgia kommer etter en rekordstor valgdeltakelse i delstatene som bidro til Joe Bidens seier.

Georgia sto i sentrum for Trumps anklager om valgfusk, etter at Biden vant delstaten med knapp margin.

Det var også den ekstra valgrunden i Georgia som ga Demokratene flertall i Senatet i Washington.

– Etter valget i november i fjor, visste jeg, som så mange av dere, at vesentlige reformer av våre delstatsvalg var nødvendig, sier Kemp, som signerte loven mindre enn to timer etter at den var vedtatt.

Han var mål for skarpe angrep fra Donald Trump etter at han godkjente Bidens valgseier i delstaten.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer