Gazprom slutter å levere gass til Latvia

Gazprom oppgir at selskapet har sluttet å levere gass til Latvia. Selskapet begrunner det med at betingelsene er brutt.

En del av rørsystemet knyttet til Nord Stream-rørledningen i Lubmin i Tyskland. Arkivfoto: Stefan Sauer / DPA via AP / NTB
En del av rørsystemet knyttet til Nord Stream-rørledningen i Lubmin i Tyskland. Arkivfoto: Stefan Sauer / DPA via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I dag har Gazprom avsluttet sine gassleveranser til Latvia som følge av brudd på betingelsene, skriver den russiske gassgiganten på Telegram lørdag.

Den russiske gassgiganten har den siste tiden trappet kraftig ned på gassleveransene til Europa. Onsdag var leveransene via gassrørledningen Nord Stream nede i 20 prosent av kapasiteten.

To dager før varslet selskapet at det ville begrense leveransene til 33 millioner kubikkmeter per dag. Det er halvparten av hva det har levert siden leveransene startet opp igjen i forrige uke etter en vedlikeholdsperiode på ti dager.

EU anklager Russland for å kutte gassleveransene som straff for de vestlige sanksjonene knyttet til Russlands krig i Ukraina.

Russland stanset nylig gassleveransene til flere EU-land, deriblant til Polen og Bulgaria, fordi de nektet å betale gassen i rubler.

Etter invasjonen av Ukraina har president Vladimir Putin innført nye betingelser for kjøp av gass som følge av de vestlige sanksjonene mot landet. I henhold til den opprinnelige kontrakten skulle gassen betales med dollar eller euro.

Regjeringen i Latvia har kunngjort at den vil slutte helt å importere russisk gass fra januar 2023. I fjor kjøpte landet 90 prosent av gassen fra Russland.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer