Vis mer

Gambia forbyr omskjæring av kvinner - ble møtt med vill applaus

Kjønnslemlestelse kan føre til alvorlige helseproblemer.

(upublisert) Opprettet


Gambias president, Yahya Jammeh, slapp denne uken nyheten om at landet forbyr kvinnelig kjønnslemlestelse, skriver The Guardian. Regjeringen har ennå ikke utarbeidet lovgivning for å håndheve forbudet, men det vil likevel tre i kraft umiddelbart.

Nyheten ble møtt av vill applaus fra jenter og unge kvinner da presidenten kunngjorde forbudet i byen Kanalai, skriver Dagbladet.

- Jeg er veldig overrasket over at presidenten gjorde dette. Jeg hadde ikke forventet dette i det hele tatt. Jeg er bare veldig stolt av landet mitt, og jeg er veldig, veldig glad, sier Jaha Dukureh til The Guardian. Hun har kjempet for å få slutt på omskjæring av kvinner.

Ifølge Aftenposten er over 130 millioner kvinner i verden omskåret. I Gambia har 76 prosent blitt utsatt for inngrepet. 56 prosent av landets 14-åringer er rammet.

Alvorlige helseplager


Det er mange komplikasjoner knyttet til omskjæring av kvinner og jenter. Smerter, blødning, vanskeligheter med å tisse og skader på urinrør, blære, skjede og endetarm, er akutte komplikasjoner opplyser regjeringen.no.

Kvinner kan også få en rekke senskader:

I Norge har kjønnslemlestelse av jenter vært forbudt og straffbart i mange år.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.