Coronavirus:

Ga opp tusenvis av eldre - pasientene døde

Belgia sviktet sine eldre under den første coronabølgen, ifølge Amnesty International

Amnesty International har sluppet en rapport som sterkt kritiserer belgiske myndigheters coronahåndtering når det gjelder sykehjem og eldre. På bildet får en eldre beboer ved et sykehjem hjelp av ansatte med munnbind i byen Liege i Belgia. Arkivfoto: Francisco Seco, AP / NTB
Amnesty International har sluppet en rapport som sterkt kritiserer belgiske myndigheters coronahåndtering når det gjelder sykehjem og eldre. På bildet får en eldre beboer ved et sykehjem hjelp av ansatte med munnbind i byen Liege i Belgia. Arkivfoto: Francisco Seco, AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myndighetene innførte ikke tiltak raskt nok som beskyttet beboere på sykehjem, ifølge Amnesty. De beskriver belgiske myndigheters handlinger som brudd på menneskerettighetene.

En av grunnene til at så mange døde på sykehjem, var at coronasyke ikke ble overført til sykehus for å få behandling, ifølge Amnesty.

Nedgradert til andre linje

For samtidig som eldre døde i hopetall på sykehjemmene, ble aldri kapasiteten på sykehusene fylt opp. Intensivavdelingene nådde aldri sitt maksimum på 2.000 sengeplasser.

– Alle ble truffet av bildene fra italienske og spanske sykehus, sier Vincent Fredericq, generalsekretær i Femarbel, en interesseorganisasjon for sykehjemmene.

– Disse situasjonene hadde stor påvirkningskraft på våre føderale beslutningstakere, som sa fra begynnelsen at det var helt nødvendig å unngå å overbelaste intensivavdelingene. Sykehjem har blitt nedgradert til andre linje, og beboere og ansatte har vært ofrene, sier Fredericq.

Avviser anklager

Tall fra Leger Uten Grenser viser at bare 57 prosent av alvorlige sykdomsforløp på sykehjem ble overført til sykehus. Noen eldre mennesker har trolig dødd for tidlig som følge av praksisen, skriver Amnesty i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer