G7 enige om nye skatteregler: - Kan ikke støtte oss på system fra 1920-årene

G7-landenes finansministre er blitt enige om en global minstesats på 15 prosent skatt for store selskaper for å sikre like vilkår og bekjempe skatteunngåelse.

G7-landenes finansministre møttes i London fredag. Foto: Henry Nicholls / AP / NTB
G7-landenes finansministre møttes i London fredag. Foto: Henry Nicholls / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansministrene møttes i London lørdag som en del av forberedelsene til gruppens toppmøte i Cornwall i Sørvest-England om en uke. De uttrykte på forhånd håp om at de kunne enes om en avtale på grunnlag av USAs forslag om en global minstesats på selskapsskatt.

– Det er stadig klarere at vi i en kompleks global, digitalisert økonomi ikke kan fortsette å støtte oss på et skattesystem som i det store og hele ble skapt i 1920-årene, sa Storbritannias Rishi Sunak da han åpnet finansministermøtet.

Underbyr hverandre

Forslaget fra Joe Biden, som kommer til G7-møtet som en del av sin første utenlandstur som USAs president, har fått bred støtte i mange land og Det internasjonale pengefondet (IMF). De som forsvarer planen sier en felles minstesats er nødvendig for å unngå et såkalt kappløp mot bunnen.

Ved å underby hverandre med lavt skattenivå for å tiltrekke seg investorer, klarer ikke verdens regjeringer å få inn nødvendige ressurser til oppgaver som sykehus og skoler. Forslaget det nå er enighet om kommer etter at pandemien har ført til mindre økonomisk aktivitet og dermed mindre skatteinntekter, samtidig som mange land har økt de offentlige utgiftene og vært nødt til å ta opp store lån.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer