G7 enige om nye skatteregler: - Kan ikke støtte oss på system fra 1920-årene

G7-landenes finansministre er blitt enige om en global minstesats på 15 prosent skatt for store selskaper for å sikre like vilkår og bekjempe skatteunngåelse.

G7-landenes finansministre møttes i London fredag. Foto: Henry Nicholls / AP / NTB
G7-landenes finansministre møttes i London fredag. Foto: Henry Nicholls / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansministrene møttes i London lørdag som en del av forberedelsene til gruppens toppmøte i Cornwall i Sørvest-England om en uke. De uttrykte på forhånd håp om at de kunne enes om en avtale på grunnlag av USAs forslag om en global minstesats på selskapsskatt.

– Det er stadig klarere at vi i en kompleks global, digitalisert økonomi ikke kan fortsette å støtte oss på et skattesystem som i det store og hele ble skapt i 1920-årene, sa Storbritannias Rishi Sunak da han åpnet finansministermøtet.

Underbyr hverandre

Forslaget fra Joe Biden, som kommer til G7-møtet som en del av sin første utenlandstur som USAs president, har fått bred støtte i mange land og Det internasjonale pengefondet (IMF). De som forsvarer planen sier en felles minstesats er nødvendig for å unngå et såkalt kappløp mot bunnen.

Ved å underby hverandre med lavt skattenivå for å tiltrekke seg investorer, klarer ikke verdens regjeringer å få inn nødvendige ressurser til oppgaver som sykehus og skoler. Forslaget det nå er enighet om kommer etter at pandemien har ført til mindre økonomisk aktivitet og dermed mindre skatteinntekter, samtidig som mange land har økt de offentlige utgiftene og vært nødt til å ta opp store lån.

Delte meninger

G7-vertskapet Storbritannia har vært blant pådriverne og vil at skatten til de store multinasjonale selskapene skal reflektere bedre hvor de faktisk tjener penger. Sammen med minstesatsen foreslås det også en reform der overskuddet til multinasjonale selskaper skattlegges i hvert enkelt land.

Irland, som har en av EUs laveste skattesatser, har vært imot forslaget. Med en selskapsskatt på 12,5 prosent har landet lokket til seg giganter som Google og Facebook.

I EU er det barfe Bulgaria (10 prosent) og Ungarn (9 prosent) som har lavere skattesats enn irene. Ellers i verden er det en rekke land og territorier som ligger under 15 prosent. I skatteparadiser som Jersey, Guernsey, Bahamas, Bermuda, Caymanøyene, Bahrain og De forente arabiske emirater er skattesatsen null.

Ikke bare amerikanske giganter

Tidligere forslag om rapportering og skattlegging land for land har møtt motbør i USA, fordi amerikanske selskaper som Apple, Amazon, Facebook og Google har vært målet for endringene.

Men også andre multinasjonale selskaper, som oljeselskapene BP og Shell vil bli berørt av endrede internasjonale skattereglene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer