G20-landene lover enorme summer for å redde verdensøkonomien

Lederne for G20-landene vil tilføre verdensøkonomien 5.000 milliarder dollar og lover samlet front i kampen mot koronapandemien.

I fjor sommer møttes G20-gruppen i japanske Osaka. Torsdag denne uken holdt de en videokonferanse om koronapandemien. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
I fjor sommer møttes G20-gruppen i japanske Osaka. Torsdag denne uken holdt de en videokonferanse om koronapandemien. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det svimlende beløpet overgår både den amerikanske og den tyske redningspakken. Det tilsvarer rundt 54.000 milliarder kroner, mer enn fem ganger så mye som det norske oljefondet.

Beskjeden kom etter at G20-lederne møttes i en telefonkonferanse torsdag.

– For å bekjempe denne pandemien trengs det et åpent, robust, samordnet, storstilt og vitenskapsbasert globalt svar i solidaritetens ånd, het det i en felles uttalelse etter det digitale hastemøtet.

– Vi har et sterkt engasjement for å innta en samlet front mot denne felles trusselen, sier lederne videre.

– Beskytter arbeidsplasser

Summen på 5.000 milliarder dollar skal brukes til å møte de «sosiale, økonomiske og finansielle konsekvensene av pandemien».

– Størrelsen og omfanget på denne responsen vil få verdensøkonomien tilbake på beina og danne et sterkt grunnlag for beskyttelse av arbeidsplasser og en gjenoppretting av veksten, skriver lederne.

Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken hadde på forhånd bedt G20-landene om å gi fattige land utsettelse på gjeldsnedbetaling som følge av den vanskelige situasjonen de har havnet i som følge av virusutbruddet. Mange av dem mangler både tilgang til kapital og har dårlige helsevesen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer