Fylkestinget i Troms og Finnmark går formelt inn for oppdeling – vil bevare de gamle fylkesgrensene

Troms og Finnmark fylke skal oppløses, har nå fylkestinget formelt bestemt i et ekstraordinært møte. Det ble vedtatt med 39 mot 18 stemmer.

Snart blir Kirkenes og Finnmark igjen alene om å grense til Russland. Fylkestinget har formelt vedtatt å splitte opp storfylket med Troms. Foto: Annika Byrde / NTB
Snart blir Kirkenes og Finnmark igjen alene om å grense til Russland. Fylkestinget har formelt vedtatt å splitte opp storfylket med Troms. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ekstraordinære fylkestinget ber om at det skjer innen 1. januar 2024. Ønsket er at de nye fylkesgrensene skal være de samme som før fylkessammenslåingen.

15. desember vedtok fylkestinget å starte prosessen med oppdeling, med 44 mot 12 stemmer. Fredag kom det formelle vedtaket om å sende inn søknad om oppløsing, i et ekstraordinært, digitalt fylkesting.

1. mars er fristen som regjeringen har satt for å sende inn søknad om oppdeling av tvangssammenslåtte fylker og kommuner.

En meningsmåling utført i midten av februar viste at over 60 prosent av de spurte i fylket ønsket å reversere sammenslåingen.

Troms og Finnmark fylker ble slått sammen 1. januar 2020. Bare fem måneder senere søkte fylkestinget om skilsmisse for de to tidligere fylkene.

(©NTB)

Mer om