Fylkesordføreren i Innlandet frykter at liv kan gå tapt: - En nasjonal krise

Folk i Innlandet er isolert flere steder, og nasjonale transportkorridorer er stengt. Fylkesordfører Aud Hove frykter at liv kan gå tapt.

Et hus står delvis i vann på Lena. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB)
Et hus står delvis i vann på Lena. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Vi er i en krisesituasjon av nasjonale dimensjoner. Folk er isolert i flere lokalsamfunn, og nødetatene risikerer å ikke komme fram til folk som trenger hjelp. Nå trenger vi hjelp fra storsamfunnet. Dagen i dag er avgjørende for om dette kommer til å gå bra eller ikke, sier fylkesordfører Aud Hove (Sp) i en pressemelding fra Innlandet fylkeskommune.

Onsdag formiddag er 77 fylkesveier i Innlandet stengt på grunn av ras eller flom. 68 av disse veiene ligger i Oppland, mens 9 ligger i Østerdalen. I tillegg er et tjuetalls veier berørt av flom eller ras og har nedsatt framkommelighet.

– Nå som flere av riksveiene i fylket også er stengt, er situasjonen dramatisk, sier Hove.

– Staten må inn og hjelpe

Hun ber nå staten om å gå inn og hjelpe fylkene som er rammet av store skader på infrastruktur som veier, jernbanelinjer og strømnett.

– Folk har stått i denne situasjonen i flere døgn, og problemene er langt fra over. Det er mange frivillige som trår til og stiller opp med maskiner og egne krefter for å hjelpe til med å rydde opp etter ras og få evakuert folk. Men dette klarer vi ikke selv. Staten må inn og hjelpe til med å håndtere den akutte situasjonen, sier Hove.

Viktigst å stenge rammede veier

Samferdselssjef Aud Riseng i Innlandet sier at de jobber med å få oversikt over omfanget av jord- og steinskredene som har gått i fylket i løpet av natten.

Politiet i Innlandet meldte onsdag morgen at de gjennom natten har mottatt melding om 16 jordras, 6 flommeldinger og 12 meldinger om naturskader.

– Vi har full forståelse for at mange er utålmodige og ønsker at fylkeskommunen skal starte oppryddingsarbeidet umiddelbart, men det viktigste nå er å sikre og eventuelt stenge veier som er rammet av flom eller ras. Våre driftsentreprenører jobber døgnet rundt med dette og rydder opp, der skadene er små, for å få åpnet veiene. Men det vil ta lang tid å få oversikt over alle skader og få utbedret dem, sier Riseng.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer