Lovbrudd i flere fosterhjem

Fylkesmannen har avdekket lovbrudd i 85 av 159 fosterhjem

Fylkesmannen har siden 2016 konkludert i 159 tilsynssaker etter bekymringer om fosterhjem. Blant disse er det avdekket 85 lovbrudd.

Publisert

Landets fylkesmannsembeter har siden januar 2016 avsluttet 159 tilsynssaker der barnevernlovens § 4-22, som omhandler fosterhjem, var tema. Det skriver Dagbladet.

Tilsynet ble gjennomført basert på bekymringsmeldinger, og av de 159 sakene er det avdekket lovbrudd i 85 av de undersøkte fosterhjemmene.

Ifølge barnevernloven skal det velges fosterforeldre som har særlig evne til å gi barn et trygt og godt hjem. I tillegg skal den aktuelle kommunen føre tilsyn med hvert enkelt barn i fosterhjem fra plasseringstidspunktet og fram til barnet fyller 18 år.

I 2018 ble en rapport gjennomført av Menon Economics i samarbeid med Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) publisert. Den viser at manglende oppfølging av fosterhjem er et omfattende problem på landsbasis, skriver Dagbladet. Ifølge rapporten fikk over 2100 barn i 2017, 23 prosent, ikke de tilsynsbesøkene som loven krever.

– Barn i fosterhjem skal ha god oppfølging og få sine rettigheter ivaretatt. Det er kommunene som i hovedsak har dette ansvaret og evalueringen av tilsynsordningen viser behov for mer systematikk og innsats, sier divisjonsdirektør Kjetil A. Ostling i Bufdir til Dagbladet.

Bufdir jobber nå for å styrke opplæring av tilsynspersoner, sikre bedre matching av barn og fosterhjem og utvikle nye retningslinjer for barnevernstjenestens oppfølging av fosterhjem, skriver avisen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer