Fumio Kishida overtar for Japans statsminister Suga

Japans tidligere utenriksminister Fumio Kishida blir ny leder for regjeringspartiet. Han ventes å bli godkjent som landets nye statsminister innen få dager.

Fumio Kishida blir Japans nye statsminister. Foto: Philip Fong/Pool via REUTERS/NTB Scanpix
Fumio Kishida blir Japans nye statsminister. Foto: Philip Fong/Pool via REUTERS/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kishida overtar for Det liberaldemokratiske partiets (LDP) partileder og statsminister Yoshihide Suga, som går av etter kun ett år i embetet.

64-åringen ventes å bli godkjent som statsminister av nasjonalforsamlingen mandag, ettersom LDP og deres samarbeidspartner har flertall. De ventes å beholde dette flertallet etter valget i november.

Fire kandidater stilte til valg som leder i Det liberaldemokratiske partiet (LDP), blant dem to kvinner.

Sentrumskandidat

Kishida er regnet som en politiker som står nær det politiske sentrum. Han har lovet en stor økonomisk gjenreisningspakke, mens han også har sagt han vil få ned de økonomiske forskjellene i landet.

Tidligere har han hevdet at den økonomiske politikken til tidligere statsminister Shinzo Abe bare beriket store selskaper. Kishida blir av de konservative i partiet sett på som en langsiktig kandidat.

Kishida, som ble slått av den sittende statsministeren i 2020 da han stilte som LDP-leder, sier han lærte av nederlaget.

– Jeg var ikke god nok. Jeg tror ikke jeg hadde sterk nok overbevisning, sa han tidligere i september.

Lav oppslutning

Suga har slitt med lav oppslutning på grunn av regjeringens håndtering av koronakrisen.

På et hastemøte i Det liberaldemokratiske partiet (LDP) 3. september opplyste han selv at han ikke ønsker å ta gjenvalg som partileder.

Suga overtok ledervervet i partiet for et drøyt år siden da hans forgjenger Shinzo Abe gikk av som partileder og statsminister av helsemessige årsaker.

Fire kandidater stilte til valg, blant dem to kvinner. Men verken Sanae Takaichi eller Seiko Noda kom videre til andre og avgjørende valgrunde onsdag. Vaksineminister Taro Kono kom på andre plass etter Kishida. Ledervalget ble foretatt blant LDPs parlamentsmedlemmer og representanter for grasrota.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer