Full splid mellom Hviterussland og Polen: - EUs sikkerhet er truet

Hviterussland anklager Polen for bevisst å eskalere spenningen mellom de to landene, mens Polen mener hele EUs sikkerhet er truet. FN ber om umiddelbar nedtrapping på grensa.

Polske grensevakter passer piggtrådgjerdet som er satt opp på grensen mellom Hviterussland og Polen. Foto: Leonid Shcheglov/BelTA via AP/NTB
Polske grensevakter passer piggtrådgjerdet som er satt opp på grensen mellom Hviterussland og Polen. Foto: Leonid Shcheglov/BelTA via AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den polske regjeringen har advart om at det kan oppstå situasjoner av «væpnet natur» dersom det finner sted nye forsøk på grensepasseringer.

Mens flere tusen migranter sitter fast i ingenmannsland på grensa, fortsatte Hviterussland og Polen tirsdag med å rette anklager mot hverandre.

Hviterussland hevdet Polen har brutt felles sikkerhetsavtaler da det ble utplassert 10.000 militært personell på grensen uten å varsle om dette.

I henhold til avtalen skal observatører være til stede når det utplasseres mer enn 6.000 militært personell ved grensen, hevdes det.

Migranter fra Midtøsten forsøker å komme seg over grensen, men blir stanset av polske styrker. Foto: Leonid Shcheglov/BelTA via AP/NTB
Migranter fra Midtøsten forsøker å komme seg over grensen, men blir stanset av polske styrker. Foto: Leonid Shcheglov/BelTA via AP/NTB Vis mer

– Vi ønsker å advare den polske siden på forhånd mot enhver provokasjon rettet mot Hviterussland for å rettferdiggjøre ulovlig bruk av makt mot vanskeligstilte, ubevæpnede mennesker, blant dem mange barn og kvinner, het det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Minsk.

– Lovlig opphold

Migrantene ved grensen oppholder seg lovlig i Hviterussland, og det har ikke funnet sted noe lovbrudd, sa innenriksministeren Ivan Kubrakov til det statlige nyhetsbyrået Belta.

Polen sier hundrevis av mennesker ble hindret fra å storme grensen mandag. Flere tusen migranter har samlet seg i grenseområdet, ifølge polske myndigheter.

– Å forsegle den polske grensen er i vår nasjonale interesse. Men i dag står hele EUs stabilitet og sikkerhet på spill, skrev Polens statsminister Mateusz Morawiecki på Twitter.

Han fortsatte med å understreke at Polen vil forsvare freden i Europa med hjelp av Nato og EU.

Hviterussland avviser tirsdag det de kaller ubegrunnede påstander fra Polen. I stedet anklager landet Polen for å med hensikt trappe opp den spente situasjonen mellom nabolandene.

Det er svært vanskelig å få uavhengig bekreftelse på hva som foregår i grenseområdet, siden journalister holdes unna på begge sider av grensa.

Tysk oppfordring

Tyskland oppfordrer EU til å handle for å hjelpe til med å stanse strømmen av migranter og flyktninger til Polen.

– Vi må hjelpe den polske regjeringen med å sikre landets ytre grense. Dette burde faktisk være EU-kommisjonens oppgave. Jeg oppfordrer dem til å handle, sier innenriksminister Horst Seehofer.

EU-rådet opplyste tirsdag at unionen i løpet av de neste dagene vil suspendere en visumavtale med Hviterussland som gjelder offentlige tjenestemenn, men ikke vanlige borgere, melder nyhetsbyrået DPA.

Polen har den siste tiden økt antall politifolk og soldater langs grensa, og det er lagt ut piggtråd og andre sperringer for å hindre folk i å ta seg over.

Den polske nasjonalforsamlingen vedtok nylig å bygge en 100 kilometer lang mur langs grensa, som nå voktes av over 10.000 polske soldater.

Frykt for væpnet opptrapping

Polske myndigheter har også innført en tre måneder lang unntakstilstand som forbyr journalister og organisasjoner å oppholde seg i det aktuelle grenseområdet.

Regjeringen i Polen advarte mandag om at fremtidige forsøk på å ta seg over grensa, kan bli av «væpnet natur». Ifølge dem er det mellom 3.000 og 4.000 migranter på hviterussisk side av grensa til Polen.

– Vi regner med at det vil skje en eskalering av denne typen hendelser på den polske grensa i nær framtid som vil være av væpnet natur, sa regjeringens talsmann Piotr Mueller.

Han beskylder hviterussiske spesialstyrker for å organisere forsøket på å ta seg inn i Polen.

FN krever handling

FNs høykommissær for flyktninger og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er urolig over de siste rapportene fra den polsk-hviterussiske grensa.

I en felles uttalelse tirsdag ettermiddag ber de to organisasjonene myndigheter om å sikre at migranter og flyktningers sikkerhet og menneskerettigheter ivaretas.

UNHCR og IOM har vært i kontakt med regjeringene både i Hviterussland og Polen.

– De ber om en snarlig løsning på situasjonen og umiddelbar og uhindret tilgang til gruppen for å sikre at humanitær bistand gis, at de som trenger internasjonal eller andre former for beskyttelse, identifiseres, og at de som ønsker om å søke asyl, kan gjøre det der de er, heter det i uttalelsen.

De to organisasjonene viser til at det har vært registrert flere tragiske dødsfall i grenseområdet de siste ukene.

– UNHCR og IOM minner statene på nødvendigheten av å hindre ytterligere tap av liv og å sikre at human behandling av migranter og flyktninger har høyeste prioritet.

NON STOP: Denne gjengen nyter sommeren, så skjer uhellet. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer