FT: Ukraina skal ha fått norske Penguin-raketter

Ukraina har fått styrket sitt sjøforsvar med blant annet norske Penguin-raketter, opplyser en vestlig forsvarsanalytiker til Financial Times.

Russland har lenge blokkert ukrainske havner og hindret eksport av korn. Her fra Mariupol, som er okkupert av russiske styrker. Arkivfoto: AP / NTB
Russland har lenge blokkert ukrainske havner og hindret eksport av korn. Her fra Mariupol, som er okkupert av russiske styrker. Arkivfoto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russiske marinefartøy har i lang tid blokkert ukrainske havner og hindret blant annet eksport av korn.

– Spørsmålet er om ukrainsk militær oppfinnsomhet kan gjentas til havs, sier den ikke navngitte vestlige militære rådgiveren til den anerkjente avisa , før han legger til at den vestlige militærhjelpen til Ukraina nå også omfatter sjømålsmissiler av typen Penguin, som produseres i Norge av Kongsberg Defence & Aerospace.

Det har så langt ikke lykkes NTB å få bekreftet opplysningene. I Forsvarsdepartementet holdes kortene tett til brystet når det gjelder hvilke våpen som sendes til Ukraina, blant annet for å forhindre angrep på leveransene.

– Regjeringen vurderer fortløpende om Norge skal sende mer våpen og materiell til Ukraina. Disse vurderingene og eventuelt pågående eller fremtidige bidrag kommenterer vi ikke, sier seniorrådgiver Lars Gjemble til NTB.

USA jobber med å skaffe sjømålsmissiler til Ukraina, og ifølge Reuters ' kilder i den amerikanske Kongressen diskuteres muligheten for at Norge kan donere sjømålsmissiler til Ukraina. Forsvarsdepartementet ønsket ikke å kommentere dette overfor nyhetsbyrået.

Ukraina har tidligere bedt om sjømålsmissiler fra Norge.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer