Fryktet sjøpung har kommet til Norge

Den fryktede sjøpungen Didemnum vexillum er funnet i havna i Stavanger.

Den fryktede sjøpungen Didemnum vexillum er funnet i havna i Stavanger, der den dekker et stort område fra sju til tjue meters dyp, inkludert en flott fjellvegg som den er i ferd med å ta over, i følge dykker og fotograf Erling Svensen. Foto: Erling Svensen/Havforskningsinstituttet / NTB
Den fryktede sjøpungen Didemnum vexillum er funnet i havna i Stavanger, der den dekker et stort område fra sju til tjue meters dyp, inkludert en flott fjellvegg som den er i ferd med å ta over, i følge dykker og fotograf Erling Svensen. Foto: Erling Svensen/Havforskningsinstituttet / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Sjøpungen dekker et stort område fra sju til tjue meters dyp, inkludert en flott fjellvegg som den er i ferd med å ta over, sier dykker og fotograf Erling Svensen som kom over sjøpungen ved Engøyholmen ikke langt fra Stavanger Dykkerklubb.

Arten danner raskt store kolonier og har det med å dekke til andre arter fullstendig, opplyser Havforskningsinstituttet.

– Tenk deg en pannekake som du slenger på bakken. Litt sånn ser den ut, sier Svensen.

Den er utbredt i Nederland, Frankrike, Irland og Storbritannia og har trolig sitt opphav i Japan. Arten kan ha kommet til Stavanger nylig.

– Denne japanske sjøpungen har stort invasjonspotensial og stor effekt på miljøet, forklarer havforsker Vivian Husa.

Hun leder kartleggingsprosjektet for fremmede arter i sjøen.

– Arten har spredt seg som ild i tørt gress over store deler av verden de siste årene. Vi venter at den kan skape problemer for blåskjelldyrkere ved å dekke til blåskjellene, og på oppdrettsanlegg ved å gro på nøtene, sier hun.

Hun er ikke overrasket over at sjøpungen nå er bekreftet i norske farvann.

– Stavanger havn har stor båttrafikk. Som mange andre fremmede arter, har den nok haiket hit ved å vokse på skipsskrog, sier forskeren.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer