Fryktet sjøpung har kommet til Norge

Den fryktede sjøpungen Didemnum vexillum er funnet i havna i Stavanger.

Den fryktede sjøpungen Didemnum vexillum er funnet i havna i Stavanger, der den dekker et stort område fra sju til tjue meters dyp, inkludert en flott fjellvegg som den er i ferd med å ta over, i følge dykker og fotograf Erling Svensen. Foto: Erling Svensen/Havforskningsinstituttet / NTB
Den fryktede sjøpungen Didemnum vexillum er funnet i havna i Stavanger, der den dekker et stort område fra sju til tjue meters dyp, inkludert en flott fjellvegg som den er i ferd med å ta over, i følge dykker og fotograf Erling Svensen. Foto: Erling Svensen/Havforskningsinstituttet / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Sjøpungen dekker et stort område fra sju til tjue meters dyp, inkludert en flott fjellvegg som den er i ferd med å ta over, sier dykker og fotograf Erling Svensen som kom over sjøpungen ved Engøyholmen ikke langt fra Stavanger Dykkerklubb.

Arten danner raskt store kolonier og har det med å dekke til andre arter fullstendig, opplyser Havforskningsinstituttet.

– Tenk deg en pannekake som du slenger på bakken. Litt sånn ser den ut, sier Svensen.

Den er utbredt i Nederland, Frankrike, Irland og Storbritannia og har trolig sitt opphav i Japan. Arten kan ha kommet til Stavanger nylig.

– Denne japanske sjøpungen har stort invasjonspotensial og stor effekt på miljøet, forklarer havforsker Vivian Husa.

Hun leder kartleggingsprosjektet for fremmede arter i sjøen.

– Arten har spredt seg som ild i tørt gress over store deler av verden de siste årene. Vi venter at den kan skape problemer for blåskjelldyrkere ved å dekke til blåskjellene, og på oppdrettsanlegg ved å gro på nøtene, sier hun.

Hun er ikke overrasket over at sjøpungen nå er bekreftet i norske farvann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer