Frykter Wagner-angrep fra Belarus

Storbritannias tidligere forsvarssjef Richard Dannatt frykter at leiesoldater fra Wagner-gruppen vil bruke Belarus som base for nye angrep i Ukraina.

Dersom mange Wagner-soldater slår følge med sjefen Jevgenij Prigozjin til Belarus, frykter Storbritannias tidligere forsvarssjef Richard Dannatt at landet kan bli brukt som base for nye angrep mot Ukraina. Foto: AP / NTB.
Dersom mange Wagner-soldater slår følge med sjefen Jevgenij Prigozjin til Belarus, frykter Storbritannias tidligere forsvarssjef Richard Dannatt at landet kan bli brukt som base for nye angrep mot Ukraina. Foto: AP / NTB. Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin avblåste lørdag et opprør mot militærledelsen i Moskva i bytte mot amnesti for seg og sine leiesoldater.

Som en del av avtalen flytter Prigozjin selv til Belarus, men det er foreløpig uklart hvor mange av soldatene hans som slår følge. Dersom det blir mange, frykter Richard Dannatt at Belarus kan bli brukt som base for angrep mot Kyiv fra nordvest.

– Det faktum at han har dratt til Belarus, gir grunn til bekymring, sier den tidligere britiske forsvarssjefen til Sky News.

Det antas at Wagner-gruppen teller rundt 25.000 soldater, og disse har spilt en viktig rolle i Russlands forsøk på å erobre nye områder i Ukraina.

– Dersom Prigozjin beholder en effektiv kampstyrke rundt seg, så vil han på nytt utgjøre en trussel mot den ukrainske flanken som ligger nærmest Kyiv, sier Dannatt.

Det var fra den kanten russerne innledet sin invasjon av Ukraina 24. februar i fjor, påpeker han.

Dannatt tror det er «høyst mulig» at Russland vil benytte Wagner-gruppen til å gjøre et nytt forsøk på å innta Kyiv.

Mer om