Frykter påskekaos på norske veier

Med stengte landegrenser frykter Trygg Trafikk stort trykk på norske veier i påsken.

Med stengte grenser frykter Trygg Trafikk flere ulykker på veiene i påsken. Illustrasjonsfoto. Foto: Vidar Ruud / NTB
Med stengte grenser frykter Trygg Trafikk flere ulykker på veiene i påsken. Illustrasjonsfoto. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Vi nærmer oss en ny påske med koronapandemi i landet, og mange legger om planene de tradisjonelt har hatt i påskeferier.

– Dessverre er store utfartsdager forbundet med mange trafikkulykker og påsken er ikke et unntak, sier kommunikasjonssjef Ingrid Trømborg i Trygg Trafikk i en pressemelding.

I fjor mistet tre personer livet i påsketrafikken, det samme som året før.

– Vi ber om at alle som beveger seg i trafikken, tar det med ro og viser hensyn til alle andre som også er på veiene, sier Trømborg.

Hold oppmerksomheten på veien

I en av tre alvorlige trafikkulykker er uoppmerksomhet hos fører en medvirkende årsak til ulykken.

– På lange bilturer er det mange ting som kan ta vekk fokuset ditt fra kjøringen. Å ta vekk blikket fra veien bare noen få sekunder, kan være livsfarlig, sier Trømborg.

Pakk trygt

Påsketur betyr for mange mye bagasje. Trygg Trafikk anbefaler at alle pakker bilen tryggest mulig.

– De tyngste gjenstandene skal nederst og inntil bakseteryggen. I tillegg bør du unngå løse gjenstander inne i kupeen. Ved en kollisjon eller bråbrems risikerer du at løse gjenstander kommer mot dere med stor kraft, sier Trømborg.

En feil mange gjør er å pakke som vanlig i takboksen. Det er bare de letteste gjenstandene og ski du kan plasser i en takboks.

Skiboksen har sine begrensninger

Med råd om å gjøre unna handleturen hjemme, kan det bli trangt om plassen i bilen på vei til hytta. NAFs råd til hyttefolket er tydelig:

– Pakk mindre enn vanlig, og pass på så du ikke overlaster takboksen med de siste, tunge innkjøpene, sier Ingunn Handagard, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Tunge matvarer som lastes inn i siste liten, kan utgjøre en sikkerhetsrisiko både dersom det blir liggende løst i bagasjen og hvis du Tyr til en allerede overlastet takboks.

– To enkle tiltak øker sikkerheten betraktelig: Å stroppe fast bagasjen, og å sjekke vektbegrensningen på takboksen, sier Handagard

Informasjon om takboksen din finner du i produktinformasjonen til takboks og takstativ, mens hva selve taket på bilen tåler, skal du finne i bilens instruksjonsbok eller i vognkortet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer