Filippinene:

Frykter enormt utbrudd: 10.000 må evakueres

Hjelpemannskaper har begynt evakueringen av rundt 10.000 mennesker som bor nær Filippinenes mest aktive vulkan. Eksperter tror et stort utbrudd er på gang.

Eksperter frykter at det kan bli et stort vulkanutbrudd ved Mayon-vulkanen på Filippinene i nærmeste framtid. Nå har myndighetene satt i gang en storstilt evakuering i området. Foto: John Michael Magdasoc / AP / NTB
Eksperter frykter at det kan bli et stort vulkanutbrudd ved Mayon-vulkanen på Filippinene i nærmeste framtid. Nå har myndighetene satt i gang en storstilt evakuering i området. Foto: John Michael Magdasoc / AP / NTB Vis mer
Publisert

Mayon-vulkanen i den østlige provinsen Albay har slynget ut varm aske og lava de siste dagene, ifølge Filippinenes institutt for vulkanologi og seismologi (Phivolcs).

Mayon er nå på beredskapsnivå 3, noe som betyr at det er mye magma ved krateret og relativt høy risiko for et vulkanutbrudd de neste ukene eller dagene, advarer instituttet.

Ifølge lokale myndigheter må rundt 10.000 mennesker evakueres fra faresonen.

– Vi vil ikke ha noen ulykker eller dødsfall, så jeg håper vi klarer å evakuere alle til tryggere områder, sa Albay-guvernør Edcel Greco Lagman på et krisemøte torsdag.

Taal-vulkanen nær hovedstaden Manila har også vist tegn på uro, og den siste uken har vulkanen spydd ut damp opptil 3.000 meter over hovedkrateret.

Dette har ført til at røykblandet tåke har lagt seg over store områder i Batangas-provinsen, like sør for Manila, og innbyggere er bedt om å bruke munnbind for å beskytte seg selv mot farlige utslipp.

Phivolcs advarer om at aktiviteten ved vulkanene kan generere sur nedbør og vulkanske gassutslipp som kan skade avlinger og metalltak på hus og bygninger.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer