Frykter at nytt rovdyr skal få fotfeste i Norge

Reineiere i Nord-Norge er lite begeistret for sjakalens inntreden i norsk natur. De vil skyte rovdyret, men Statens Naturoppsyn sier nei.

Gullsjakal avbildet på Sri Lanka. (Foto: Shutterstock/NTB)
Gullsjakal avbildet på Sri Lanka. (Foto: Shutterstock/NTB) Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Representanter fra reindriftsnæringen mener de har nok med ørn, jerv, gaupe, ulv og bjørn og ønsker ikke at sjakalen skal etablere seg i Troms og Finnmark.

Den første observasjonen av en sjakal i Norge ble gjort i Lakselv i Finnmark i 2019. Året etter ble en sjakal sett i Kåfjord i Troms. Statens naturoppsyn (SNO) mener det dreier seg om to dyr, etter at senere observasjoner er gjort samtidig begge steder.

– Det skal også være gjort en observasjon i Skjervøy, men denne er ikke bekreftet, sier seniorrådgiver Thomas Johansen i SNO Troms til Nordlys.

– En uønsket art

Rovdyret kan bli en ytterligere trussel mot reinflokkene, mener leder i Troms reindriftssamers fylkeslag, Per Mathis Oskal.

– Vi frykter at sjakalen skal få fotfeste, at den skal bli det femte store rovdyret i Troms og et nytt problem for reindriften, sier Oskal, som mener dyrene bør tas ut.

– Det er en uønsket art her nord. Den kan også bli en trussel mot fjellreven som man ønsker å beskytte, mener Oskal.

Kan ikke skytes

Thomas Johansen i SNO sier gullsjakalen ikke kan skytes, og at det i tilfelle vil regnes som straffbar miljøkriminalitet.

– Sjakalen er ikke regnet som en fremmed art. Den har ikke blitt satt ut eller flyttet. Den har kommet selv, og da har den lov å komme hit, sier han.

Sjakalen, en slags liten ulv eller stor rev, har sin opprinnelse fra strøk som Balkan, Tyrkia, Myanmar og Thailand. Bestanden har plutselig eksplodert, og økte med 886 prosent på 15 år, skriver Dagens Næringsliv som publiserte en større reportasje om sjakalens utbredelse i slutten av oktober.

Sjakalen er nå påvist i alle land på det europeiske fastlandet, unntatt Spania, Portugal, Belgia og Sverige.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer