Frykter at nye regler vil føre til massive køer på flyplassene

Politiet advarer regjeringen om at passkøene på de store flyplassene kan bli på flere timer som følge av innføringen av utvidet grensekontroll.

Dette kan bli den nye normen på norske flyplasser når inn- og utreisesystemet, som kalles EES. Det er et av flere tiltak for å skjerpe grensekontrollen inn i EU- og Schengen-land. Prislappen for Norge alene er så langt rundt fire milliarder kroner. Foto: Henrik Skolt / NTB
Dette kan bli den nye normen på norske flyplasser når inn- og utreisesystemet, som kalles EES. Det er et av flere tiltak for å skjerpe grensekontrollen inn i EU- og Schengen-land. Prislappen for Norge alene er så langt rundt fire milliarder kroner. Foto: Henrik Skolt / NTB Vis mer
Publisert

Det kan i praksis bli vedvarende kø fra klokken 8 om morgenen til etter 20 om kvelden, ifølge Politidirektoratet (POD).

Køene vil vokse fordi passasjerer som kommer fra land utenfor Schengen, skal registreres med personalia, ansiktsfoto og fingeravtrykk i et nytt inn- og utreisesystem, som kalles EES.

Systemet blir trolig tatt i bruk på tampen av 2024, skriver Bergens Tidende.

Avinor sier det er vanskelig å forutse hvordan det nye systemet vil påvirke flyplassene, passasjerene og flyselskapene.

– Med lange køer kan vi risikere at passasjerer ikke rekker flyene sine, og at det for eksempel hoper seg opp med bagasje i ankomsthallen, sier avdelingsleder Ragnhild Hjerpsted i Avinor til BT.

Regjeringen har nå bedt politiet og Avinor innen mars finne ut hvordan de kan redusere køene.

(©NTB)

Mer om