Frykt for at polske jagerfly til Ukraina kan utløse russisk reaksjon

Russiske myndigheter advarer Polen mot å levere jagerfly til Ukraina via en amerikansk militærbase. Militæreksperter mener vestlige land bør trå varsomt.

Polske jagerfly, hvorav to er sovjetproduserte MiG-29 under et flyshow i Radom i Polen i august 2011. Foto: Alik Keplicz / AP / NTB
Polske jagerfly, hvorav to er sovjetproduserte MiG-29 under et flyshow i Radom i Polen i august 2011. Foto: Alik Keplicz / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

– Dette er høyst uønsket og et potensielt farlig scenario, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov onsdag, samtidig som russiske styrker fortsatte framrykkingen i Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bedt vestlige land om en rask beslutning når det gjelder leveranse av de sovjetproduserte jagerflyene MiG-29.

– Når vil det bli tatt en beslutning? Se, vi er i krig, sier Zelenskyj i en video som er lagt ut på appen Telegram onsdag.

– Vi ber dere nok en gang om å ta en beslutning så raskt som mulig. Send oss fly, sier han videre.

Kjølig mottakelse

USAs forsvarsdepartement har så langt avvist forslaget fra Polen om å levere jagerflyene til Ukraina via en amerikanske militærbase i Tyskland.

De mener en slik løsning er uforsvarlig ettersom det kan føre til at krigen sprer seg utover Ukrainas grenser, ifølge nyhetsbyrået AP.

Også militæreksperter advarer om at Russland vil kunne oppfatte jagerflyene som en aggressiv handling. De mener det er derfor vestlige land nøler med å sende dem.

– Det virker som om det blant Nato-landene er uenighet om hvem som skal stå som avsender av flyene. Det tror jeg er et uttrykk for at man i hvert fall i Polen og USA ikke er uenige om hvorvidt det er en god idé, man er mer bekymret for hvilke signaler det gir til Russland, sier seniorforsker Kristian Søby Kristensen ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

Saken har også skapt kluss i forholdet mellom Polen og USA ettersom Polen lanserte forslaget offentlig uten å ha luftet det med Biden-administrasjonen.

Grense til Ukraina

– Jeg tror det er andre land som ville vært mer påpasselige, og jeg tror også det er derfor at det er USA og Polen som er involvert i dette med å sende våpen videre. Fordi de er villige til å overveie det i første omgang.

Ifølge Søby Kristensen er Polen bekymret fordi landet grenser mot Ukraina og har tatt imot mange flyktninger. Samtidig er landet kjent for å tilhøre den fløyen av Nato som ønsker en hard linje overfor Russland.

Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet i København, tror også at Polen er redd for å bli skyteskive for en russisk reaksjon hvis de leverer jagerfly direkte til Ukraina. Og det vil de bli enten flyene leveres fra Polen eller en amerikansk militærbase, tror han.

– Jeg er ikke i tvil om at Russland vil se på det som en aggressiv handling. Hvis Russland oppfatter det slik, tror jeg ikke de vil skille mellom om det er Polen, USA eller andre som gjør det. Jeg tror de vil reagere overfor den som er den mest synlige giver, og det vil være Polen, sier Mathiesen til nyhetsbyrået Ritzau.

Harris til Polen

Russlands forsvarsdepartement har også advart om at land som stiller flybaser til rådighet for ukrainske luftangrep mot Russland, vil bli regnet som en part i konflikten.

– Jeg har vanskelig for å se hvor dette ender, men jeg vil si at hvis det ender med at man leverer flyene, så reagerer Russland, og det mest sannsynlige er at de reagerer mot Polen, sier Mathiesen.

USAs visepresident Kamala Harris har fått den kinkige saken rett i fanget mens hun forberedte en todagers tur til Polen og Romania. Torsdag skal hun takke Polen for å ha tatt imot et stort antall ukrainske flyktninger og besøke ukrainske flyktninger. Nå må hun også forsøke å roe ned jagerflysaken.

– Denne jagerfly-situasjonen er en rotete sak, og Harris vil måtte dra dit og glatte ut ting, sier Daniel Fried, som var USAs ambassadør til Polen da Bill Clinton var president.

– Det ligger massevis av diskusjoner foran oss som vi må ha med polakkene, og som er bedre å ha ansikt til ansikt, fastslår Fried.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer